19:03 / 17.04.2019.

Autor: J.L./P.F./HRT

Plenković ekskluzivno za HRT: Kinezi će obići brodogradilišta, proračun 2018. u suficitu

-

-

Foto: - / -

O političkim aktualnostima za Dnevnik HRT-a govorio je premijer Andrej Plenković te objavio i dvije ekskluzivne informacije.
Kriza u brodogradnji, Vladin plan reformi, kaznena prijava protiv Milijana Brkića... O tim i ostalim aktualnostima za Dnevnik HRT-a govorio je premijer Andrej Plenković.

O brodogradnji - ekskluzivna informacija

Na pitanje ima li Vlada nekih novih planova za brodogradnju kojoj prijeti stečaj, premijer Plenković je rekao kako ima ekskluzivu.

- Imam jednu novu vijest i vama ekskluzivnu vijest. Upravo su nam javili kineski prijatelji da će predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporationa, čovjek kojeg je kontaktirao premijer Li Keqiang prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, slijedom razgovora koje smo imali na tu temu, doći u Hrvatsku  zajedno s najvišim izaslanstvom u razdoblju između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji.

- Učinili smo sve da zainteresiramo kineske partnere. Ne iznenađuje me njihova odluka da dođu u Hrvatsku. Kina je najveći naručitelj i graditelj brodova na svjetskom tržištu, rekao je Plenković.

Summit 17+1 bio je veliki vanjskopolitički događaj za Hrvatsku. Premijer Li bio je oduševljen Hrvatskom i sadržajnim posjetom. Predstavili smo Hrvatsku budućnosti, inovacija, digitalnog društva...

Što se tiče niza potpisanih sporazuma, otvorili smo novu stranicu odnosa s Kinom. Želimo iskoristiti tu priliku za bolje pozicioniranje naših gospodarstvenika u Kini, rekao je Plenković.

Druga ekskluziva

- Još jedna ekskluzivna vijest: prema inicijalnim informacijama koje imamo od Eurostata i prema našim podacima, unatoč plaćenih 2,5 milijardi kuna u 2018. za jamstva za brodogradilišta Uljanik i 3. maj, naš će proračun ponovno biti u suficitu oko 756 milijuna kuna prema podacima kojima baratamo. Da nije bilo tih isplata, suficit bi bio veći u 2018. nego 2017. Naša fiskalna konsolidacija daje rezultate. U društvu smo s Njemačkom, Francuskom, rekao je premijer.

O reformama

- Sutra (na sjednici Vlade op.a.) idemo s dokumentom koji je cjelovit i koji ima tri ključna cilja - bolje poslovno okruženje, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada i jačanje konsolidacije javnih financija, 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti. Sve strukturne reforme su u tom dokumentu, želimo da on bude motor provedbe programa Vlade, ispunjavanja onoga što smo preuzeli u kontekstu europskog semestra, zajedničkog ekonomskog upravljanja Europom, rekao je premijer.

Program konvergencije

Dodao je da na Vladu ide i program konvergencije.

- Nastavit ćemo sa smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u, sada smo na 74,6%, idemo prema 62% 2022., što je jedan od naših ciljeva u ispunjavanju  strategije uvođenja eura. Procjena rasta je 2,2%, zdravi rast na temelju vrlo zdravog vođenja javnih financija i ekonomske politike, rekao je.

Jesu li reforme mogle bolje u 2018. godini?

Na pitanje je li 2018. mogla proći bolje što se tiče reformi, rekao je da je reforma mirovinskog sustava ostvarila temeljne ciljeve - da će mirovine biti veće, porast je od 7,5%. Kaže da je osobno u razgovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem inzistirao da nema diskriminacije među umirovljenicima.

- Smanjujemo izdvajanja iz doprinosa i poreza za mirovinski sustav u godinama koje su pred nama, rekao je. Ponovio je da je dobna granica od 67 godina za odlazak u mirovinu ostavština SDP-ove vlade.

Državni inspektorat

Za reformu državnog inspektorata kazao je da je to ogromna reforma koja ide u prilog boljem tretmanu onih koji su predmet nadzora.

- Učinili smo veliki iskorak koji će se pokazati vrlo koristan. 

Nadalje je naveo poreznu reformu, treći val, i reformu smanjivanja administrativnih barijera, kojima su u dvije i pol godine ukupno rasterećeni i građani i gospodarstvo za 8,5 milijardi  kuna.

- Bilo je napretka i u reformi obrazovanja, dogovorili smo sve kurikulume, nastavlja se reforma zdravstvenog sustava, pravosuđa, decentralizacija, reforma državne uprave, spajanje državne uprave sa županijama, rekao je.

O Milijanu Brkiću

Na pitanje hoće li se u stranci raspravljati o Milijanu Brkiću, rekao je da će se nakon Uskrsa održati stranački sastanci na kojima će i to biti tema.

O Notre-Dameu

Sutra će na Vladi biti usvojen zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi katedrale Notre-Dame.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!