10:51 / 25.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Plenković: "Eksperti" se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po zakonu

-

-

Foto: - / -

Oni se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po zakonu. Najvažija tema ovoga svega je pitanje razumijevanja trodiobe vlasti, rekao je premijer Andrej Plenković.
- Ono što je vrlo bitno u cijeloj priči je čuđenje predsjednika, čuđenje nekih bivših predsjednika koji su jučer navedeni u nekim Dnevnicima kao eksperti, bivši predsjednici navedeni kao eksperti, naglasio je premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao u Saboru na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a, a nakon toga se obratio medijima. 


- To je novost za mene u političkom smislu, to je puno krupnije od ovoga. Oni se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po zakonu. Je li vi shvaćate da je to najvažnija tema ovoga svega. Najvažnija tema ovoga svega je pitanje  razumijevanja trodiobe vlasti, rekao je novinarima.

- Da je predsjednik Vlade to izgovorio, imali bismo revoluciju ovdje brojnih političkih aktera, brojnih nevladinih udruga, rekao je Plenković objašnjavajući kako su drugi napali sud, DORH, USKOK, policiju, a da je to učinio netko ih HDZ-a da bi bila revolucija.

Premijer je na pitanje treba li vratiti sigurnosne provjere ne samo za ministre, nego i za čelnike važnih državnih tvrtki, rekao da će razmotriti sve moguće oblike koji mogu pomoći da budu sigurni, što je moguće više, kod donošenja kadrovskih odluka.

- Moramo naći ljude, i da je sve u redu sa sigurnosnom provjerom, može nakon toga netko postati kreativan, rekao je. Premijer je odgovorio i o imenovanju Stjepana Adanića za v.d. predsjednika Uprave Janafa.

- Adanić je imenovan u Upravu prije 6 mjeseci, čovjek je zreo, ozbiljan, iskusan, smatrali smo da je dobro da od postojeća dva člana Uprave, baš on bude taj, a predsjednika ćemo izabrati nakon natječaja, rekao je i dodao kako mu je Adanić rekao da on nema novih saznanja oko istrage.

O osnivanju istražnog povjerenstva u Saboru, Plenković je rekao da je to praksa Sabora. - Meni se čini da je sve što možemo, da neke stvari načelno raspravimo. Kad se oporba domisli što točno žele da bude predmet rada toga povjerenstva, HDZ i koalicijski partneri će to razmotriti i u konačnici će odrediti cilj toga povjerenstva, rekao je Plenković.

Komentirao je i odlazak nekih ministara u klub optuženika Dragana Kovačevića.

- Odlazak ministara u klub jednako sporan kao i drugih visokih dužnosnika, rekao je, te dodao da on nije bio i da ima nekih puno viših dužnosnika od ministara koji su išli u klub, pa je i njihov odlazak jednako sporan, kao i onaj ministara.

- Ja sam na Vladi pitao sve ministre tko je bio u klubu, trojica ministara su rekla da su bila. Kako mislite da bih ja kao predsjednik Vlade znao kamo tko od njih ide na ručak i s kim se druže? To nije realno. Oni to moraju rastumačiti, zašto su tamo išli ja ne znam, to nije nešto što ja znam, rekao je Plenković i pozvao novinare da ispitaju tko je sve tamo bio.

Rekao je kako nije sretan što su se u vrijeme zatvaranja i potpunog "lockdowna", kad se ostalim građanima branilo kretanje i poručivalo da trebaju ostajati doma, u tom klubu redovito održavala druženja raznih istaknutih javnih osoba.

Novinarima je uzvratio: "Zar mislite da sam ja sretan što je to tako bilo?" te dodao da Državni inspektorat treba pitati zašto nije bio u klubu.

- Oni tamo nisu zalazili jer nije bila prijavljena djelatnost. Ako je bila javna tajna, onda ih treba pitati kako nisu znali za javnu tajnu, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!