07:38 / 03.04.2019.

Autor: HRT

Plenković: Fortenova treba djelovati na dobrobit hrvatske ekonomije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je prijepodne u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Fortenova grupe na čelu s predsjednikom Maksimom Poletajevom.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na čelu s predsjednikom Maksimom Poletajevom. Uz predsjednika Vlade na sastanku su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

- Novo ime Agrokora - Fortenova grupa
- Agrokor postao Fortenova - Imenovano vodstvo nove kompanije

Premijer Andrej Plenković u izjavi nakon sastanka podsjetio je što se sve događalo s Agrokorom te kakva je prijetnja bio za hrvatsko gospodarstvo i šire. Naglasio je da su oni kao Vlada izdržali sve napade vezano za cijeli proces restrukturiranja te zahvalio sadašnjoj i bivšoj izvanrednoj upravi te bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić koja je, kako je rekao, "dala najveći angažman da se cijeli proces strukturira i organizira". Zahvalio je i ministrima koji su nastavili posao. "Želimo da Fortenova posluje uspješno i u Hrvatskoj i u regiji. Upoznali smo se danas s novim članovima Upravnog odbora i novim ljudima u ovom procesu. Svi donose nova znanja koja će staviti u funkciju poboljšanja rada kompanije, rekao je Plenković.

Premijer smatra da je potrebno da se u što kraćem roku pronađe način kako refinancirati postojeći kredit od 1,1 mlrd. eura i to tako da kamate budu 'nosive' za poslovanje kompanije. Uvjeren je da će kompanija u tome uspjeti. U budućem poslovanju očekuje da hrvatski dobavljači i poljoprivrednici budu na primjeren način sastavni dio poslovanja kompanije i da cijela grupacija djeluje na dobrobit hrvatske ekonomije. To je bio osnovni cilj angažmana Vlade RH u ovom procesu u protekle dvije godine.   Maksim Poletajev je na početku zahvalio svima koji su sudjelovali u restrukturiranju, a posebno kupcima i potrošačima koji su tijekom cijelog procesa pokazali povjerenje. Zahvalio je i zaposlenicima koji su nastavili raditi unatoč krizi te premijeru i Vladi RH, koji su im dali povjerenje. Posebne zasluge, prema njemu - ima izvanredna uprava. Naglasio je da je Sberbank u tvrtku ušao na srednji rok, a cilj im je povećati sredstva kompanije. Za to su izabrali sposoban Upravni odbor. Okreću se budućnosti, a primarni cilj im je dogovor o refinanciranju zajmova. Nadaju se kompromisu s vjerovnicima, u čemu očekuju pomoć i Fabrisa Peruška. Do sredine ljeta trebali bi imati rješenje, zaključio je Poletajev.  Fabris Peruško je izvijestio da je oko 350 ljudi dananonoćno radilo kako bi implementacija prošla kako treba. Nastavlja se raditi na implementaciji nagodbe izvan Hrvatske, za što će trebati nekoliko mjeseci, na refinanciranju duga, ali i na povećanju profitabilnosti same kampanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!