07:46 / 16.11.2018.

Autor: B.S.Lj./D.M./HRT

Plenković: Globalni kompakt nije problem, Božinović ide u Marakeš

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je primila na znanje izvješće ministrice Pejčinović Burić i uputit će ga na znanje u Hrvatski sabor zajedno s prijevodom Globalnog kompakta.
Premijer Andrej Plenković u svom uvodnom govoru na sjednici Vlade dotaknuo se Marakeškog sporazuma, rekavši kako Vlada u Marakeš šalje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

"Mi smo temeljito prošli taj dokument, dosta je resora bilo uključeno, tako da smatram da što se nas tiče, i našeg čitanja ovog dokumenta, s obzirom na to da nije međunarodni ugovor i nije obvezujući, predstavlja katalog mjera, svaka država zadržava suvereno pravo da formira i oblikuje svoju migracijsku politiku, da on nama kao takav ne predstavlja problem", rekao je.

"Naprotiv, on je u cijelosti ugrađen u tri naše točke migracijske politike, jedna je da sprječavamo nezakonite migracije i to kontinuirano radi prije svega Hrvatska policija, s više od 6500 graničnih policajaca. I s te strane, kao zemlja na istočnoj mediteranskoj, jugoistočno-europskoj migrantskoj ruti imamo posebnu zadaću, osobito u okviru našeg drugog prioriteta, a to je kvalitetna priprema za ispunjavanje svih kriterija za Schengen ", rekao je Plenković, dodavši kao treću točku participaciju Hrvatske kao odgovorne zemlje u svim međunarodnim naporima."Jer problem migracija je tu, bit će s nama još veliki broj godina, i zbog nestabilnosti i zbog demografskih trendova i zato su zajednički odgovori nužno rješenje", rekao je. Poručuje da Hrvatska u ovim slučajevima "neće podlijegati nikakvim poluinformacijama, dezinformacijama, sijanju straha i kreiranju panike u javnosti". "Naš je stav tu prije svega racionalan i odgovoran i takav će i ostati", zaključio je dodavši kako je Vlada odlučila da će Hrvatsku u Marakešu predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Marija Pejčinović Burić predstavila je na sjednici vlade izvješće o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama. Kazala je kako je Hrvatska pregovore o tekstu tog dokumenta na diplomatskoj razini vodila zajedno s 26 država članica EU-a te istaknula da je svim članicama Unije bilo jako važno da u dokument budu uključena određena temeljna načela što je u konačnici i učinjeno."Globalni kompakt nije međunarodni sporazum i nije pravno obvezujući dokument te se sukladno tome ne potpisuje. To je katalog mjera koji potiče suradnju država po pitanjima regularnih migracija", još je jednom naglasila šefica hrvatske diplomacije. "Države suvereno odlučuju koje će mjere primijeniti i to sukladno nacionalnom zakonodavstvu i već postojećim međunarodno-pravnim obvezama. Svaka država i dalje suvereno odlučuje o nacionalnoj politici prema migracijama i boravku stranaca na svom državnom području i odnosi se isključivo regularne migracije", kazala je.

Ne otvaraju se vrata novim migrantima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nijedna država ne može sama riješiti niti sama rješavati problem migracija jer je riječ o globalnom problemu koji se ne može ignorirati. "Ovaj dokument ne otvara vrata novim migrantima", istaknuo je dodavši da svaki pokušaj na međunarodnoj razini da se pritisak migracija ublaži zaslužuje pažnju. "Migracije se ne mogu rješavati na bilo čijim granicama, one se mogu riješiti, bolje rečeno ublažiti, jedino suradnjom između država i otklanjanjem uzroka na njihovom izvorištu a o tome također Kompakt govori."Vlada je primila na znanje izvješće ministrice Pejčinović Burić i uputit će ga na znanje u Hrvatski sabor zajedno s prijevodom Globalnog kompakta.

Premijer je u svom uvodnom govoru, između ostalog rekao je i da će veliki dio članica i članova Vlade ići u Vukovar na obilježavanje obljetnice tragedije, a dio njih će biti u Škabrnji. "Idemo poslati poruku pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih onih koji su poginuli u obrani domovine u Vukovaru, poslati poruku mira pomirbe, suživota, nasljeđa politike mirne reintegracije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana jer je mirna reintegracija jedno od najvećih postignuća njegovih 10 godina vladanja  i upravljanja Hrvatskom. A isto tako, voditi računa i o žrtvama svima onima koji su nastradali poslati poruku naše opredijeljenosti da se svi ratni zločini moraju procesuirati, a one koji su za njih odgovorni kazniti. Jer samo istinom možemo ići prema budućnosti koja je u najvećem interesu svih građana Vukovara. Želimo pomoći u gospodarskom pogledu razvoju grada" poručio je također.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!