20:12 / 01.04.2021.

Autor: T.V./HRT

Plenković: Hrvatskoj 747 tisuća doza Pfizerova cjepiva

Pfizerovo cjepivo

Pfizerovo cjepivo

Foto: Dado Ruvic / PIXSELL

Nakon sastanka Europskog vijeća prošloga tjedna, na kojem je glavna tema razgovora među europskim liderima bila zajednička borba protiv COVID-a te distribucija nadolazećih doza cjepiva, slijedila je rasprava o sadržaju zaključka Europskog vijeća na razini veleposlanika – stalnih predstavnika država članica EU-a (COREPER) u Bruxellesu o raspodjeli 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechova cjepiva, priopćeno je iz Vlade.

- Nakon niza razgovora proteklih dana vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika (veleposlanika) u Bruxellesu za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTecha do kraja lipnja ove godine, izjavio je ovom prigodom predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Premijer Plenković je podsjetio da je stajalište Hrvatske bilo da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechova cjepiva kako bi zemlje koje su dosad trebale dobiti više doza cjepiva AstraZenece primile više doza  Pfizer–BioNTechova cjepiva i tako kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije cjepiva AstraZenece.

10 milijuna doza Pfizer–BioNTechova cjepiva, koje će se u skladu s dogovorom s proizvođačem, umjesto u četvrtom isporučiti u drugom tromjesečju ove godine, raspodijelit će se u omjeru:

- 30 posto za države koje imaju manjak cjepiva,

- 70 posto po načelu pro rata među članicama, razmjerno broju stanovnika.

Hrvatska će tako još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!