12:38 / 10.09.2019.

Autor: HRT

Plenković: Hrvatska doživjela strateško priznanje svoje snage

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer je između ostalog poručio da je Hrvatska doživjela strateško priznanje svoje snage kao najmlađe članice, a koja je dobila jedno od mjesta potpredsjednika Europske komisije.
Premijer Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije nakon  sastanka s veleposlanicima EU, na kojoj su glavne teme razgovora bili prioriteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Premijer je između ostalog poručio da je Hrvatska doživjela strateško priznanje svoje snage kao najmlađe članice, a koja je dobila jedno od mjesta potpredsjednika Europske komisije.

- Vrlo je važno da hrvatska javnost i hrvatski građani razumiju težinu Republike Hrvatske nakon samo šest godina članstva i nekoliko mjeseci u EU - rekao je.

Podsjetimo, hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Ono što je posebno važno, jest da će Šuica u Europskoj Komisiji biti zadužena za ključan projekt koji se zove Konferencija o budućnosti Europe. Sljedeće dvije, tri godine Europska komisija, kao što je najavila predsjednica Von der Leyen, pokrenut će Konferenciju o budućnosti Europe. Ona će biti uključiva, saslušat će stavove europskih građana, europskih institucija, akademske zajednice, civilnog društva, medija, svih koji žele sudjelovati, o tome kako europski projekt može biti bliže građanima, kako ga možemo bolje urediti, kako može biti funkcionalniji, učinkovitiji i korisniji. To je okvir budućega rada naše povjerenice u EK - rekao je.

Sastao se danas i s novom glavnom tajnicom Vijeća Europe, bivšom ministricom Marijom Pejčinović Burić. Ona će idućeg tjedna, 18. rujna, preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, koje ove godine slavi 70 godina i ima  tri ključne teme - demokraciju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava, istaknuo je Plenković.

- Na čelu te organizacije bit će Marija Pejčinović Burić, to pokazuje da je Hrvatska u jednoj godini na dva ključna mjesta u europskim organizacijama poslala dvije svoje dužnosnice, svoje političarke, kako bi na europskoj razini jačale temu demokraicje, sudjelovanja građana u demokratskim procesima, na izborima, da se, pravilno, istinito informiraju, da participiraju u izgradnji svojih društava, da ne dođu u zabludu kada im populisti, demagozi i lažne mesije prodaju različite priče, nego da razvijaju filtere prije svog odabira. To su poruke koje smo mi kao zemlja poslali praktički tri desteljeća nakon što smo postali međunarodni subjekt - rekao je Plenković.

O Sloveniji

Premijer je odgovarao i na pitanja novinara o aktualnoj političkoj situaciji.

Upitan o izjavi slovenskoga predsjednika Boruta Pahora, koji je diplomatski, ali vrlo jasno rekao da Slovenija neće pustiti Hrvatsku u Schengen dok se ne potpiše arbitražni sporazum, Plenković je rekao da je upravo ovoga mjeseca Europska komisija objavila da je Hrvatska ispunila sve kriterije u stručnom, tehničkom, operativnom smislu po pitanju ulaska u Schengen, dodavši da je, što se tiče Slovenije i pitanja razgraničenja na kopnu i moru, stav Hravtske kristalno jasan.

- Slovenija je nama susjedna zemlja, uvijek ćemo biti jedni uz druge. U povijesti mi nikakvih ozbiljnijih niti otvorenih problema nismo imali. Sva otvorena pitanja koja imamo su rezidualna pitanja koja imamo raspadom bivše SFRJ. I to uvijek treba imati na umu - rekao je, poručivši kako je proces prema Hrvatskoj bio nepovratno kontaminiran, jer je u arbitražnom postupku došlo do dogovora između slovenske agentice i od Slovenije predloženoga suca, "protivno pravu i bilo čemu što možete zamisliti u europskoj praksi".

- Taj proces više ne vrijedi. Prema, tome, naš je pridjelog Sloveniji sve ovo vrijeme vrlo jasan. Idemo razgovarati bilateralno i riješiti problem razumno - ponovio je još jednom Plenković, zaključivši da je Slovenija odabrala put kojim je tužila Hrvatsku pred Europskim sudom u Luksemburgu. Hrvatska će u Schengen ući, da budem sasvim precizan - zaključio je.

O SDSS-u

Milorad Pupovac za sutra je najavio konferenciju za medije. Na pitanje ostaje li SDSS u koaliciji, Plenković je rekao:

- Pa to će on komunicirati sutra. Ja ne mogu sada ni znati ni ulaziti u to što je on naumio kazati sutra, mi komuniciramo stalno - rekao je premijer.

O Milanoviću

Komentirao je i izjave Zorana Milanovića na njegov račun u emisiji Nedjeljom u 2, rekavši kako Milanović ima kompleks poraza na izborima 2016. te da je on imao karijeru i prije nego se politički aktivirao, "za razliku od Milanovića".

- Ja nisam gledao to gostovanje u Nedjeljom u 2, kratko sam vidio nekoliko tih informacija. Prvo, ta teza da sam jatrebao ići u SDP, što je navodno bilo od voditelja postavljeno pitanje... Moram priznati da sam prvi put jučer uopće čuo takvu tezu. To je laž, ne znam uopće kako netko takvo nešto uopće može pitati. To se lako može provjeriti, mogli su pitati mene, a ne njega. Dakle, to je jedan. Dva, o karijeri. Ja sam recimoza razliku od njega imao karijeru, prije nego što sam se angažirao politički, a kasnije postao i premijer, koja je bila dosta respektabilna i utjecajna. Bio sam državni tajnik, odradio sam mandate u Parizu, odradio sam mandate u Bruxellesu, bio dio našeg pregovaračkog procesa za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, bio dio procesa koji se odnosio i na pregovore o pristupanju, organizacije referenduma. Ušao sam ozbiljno u politiku u trenutku kada sam imao dosta toga iza sebe i imao sam jako puno toga za dati, nije mi trebalo nikakvo pripravništvo u tome, što u krajnjoj liniji i vidite. A što se tiče ostalih insinuacija o nekakvom karijerizmu, pa možda i on ima nekakav takav karijeristički element, ali ono što mi se čini - da ima jedan kompleks - ima kompleks poraza na izborima 2016. I očito ga u nedostatku argumenata, lažima, insinuacijama i u biti plasiranjem svih onih nekakvih tračeva za koje ja ne znam otkud dolaze, hrani ih kroz par svojih trbuhozboraca u eter, uglavnom s lijeve tsrane, da bi ih onda ovi s krajnje desne meni bacali kao kritiku. Dakle, to je ista vježba kao i 2016. Ja sam na to već navikao, ne opterećuje me, ne zanima me. A što se tiče političke borbe tu sam svaki dan ako treba, ali čvrsto, argumentima, ne lažima i dezinforfmacijama - poručio je. Pogledajte snimku konferencije:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!