15:22 / 31.07.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Plenković: Hrvatska i Kosovo u nesrećama djeluju zajedno

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u intervjuu za kosovsko-albanski portal Albanian Post da Hrvatska i Kosovo u nesrećama djeluju zajedno, što je pokazala i prošlotjedna prometna nesreća kod Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo deset kosovskih državljana.

- U nesrećama i stojimo i djelujemo zajedno. To smo pokazali, ne samo u ovoj neprilici, već i u ranijim kriznim situacijama i ugrozama u proteklih trideset godina, kazao je Plenković.

- Hrvatska i Kosovo imaju kvalitetne bilateralne odnose i dobro se razumijemo jer znamo koliko je zahtjevan put do samostalnosti i izgradnja vlastite države, dodao je hrvatski premijer, podsjetivši da je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i da "aktivno zagovara" europski put Kosova.

Prošle nedjelje je kod Slavonskog Broda izletio s ceste kosovski autobus koji je putovao iz Frankfurta do Kosova. Poginulo je 10 kosovskih državljana, a 10 je teško ozlijeđeno. Tom su prilikom sve hrvatske službe brzo reagirale i pružile medicinsku i drugu pomoć ozlijeđenima te organizirale prihvat neozlijeđenih putnika. U posjet stradalima došao je i kosovski premijer Albin Kurti

- Premijer Kurti želio je posjetiti sve kosovske državljane. Pokazao je veliku privrženost svome narodu i ljudima u teškoj tragediji koja se dogodila, istaknuo je Plenković.

Kazao je i da je zastupnica albanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj dala "velik doprinos".

- Sve hrvatske nadležne službe i institucije reagirale su žurno i učinjeni su maksimalni napori kako bi se pomoglo unesrećenima, i onima koji su pretrpjeli ozljede i oni koji su prošli bez ozljeda, poručio je Plenković u intervjuu.

- Hrvatske su vlasti učinile za "kosovske državljane sve što bismo i za naše državljane", a brzom je reakcijom spriječeno da "broj žrtava dodatno ne poraste", istaknuo je premijer.

Jučer je na zgradi kosovske vlade u Prištini osvanula projekcija hrvatske zastave u znak zahvalnosti za pomoć Hrvatske stradalima u nesreći kod Slavonskog Broda, kao i natpis na albanskome: "Hvala, Hrvatska". Na Facebook stranici kosovske vlade stoji da je to čin zahvale na pomoći koju je hrvatska država pružila unesrećenim kosovskim državljanima nakon tragične autobusne nesreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!