13:19 / 13.03.2021.

Autor: HRT

Plenković: Cijepio bih se bilo kojim odobrenim cjepivom, i AstraZenecom

premijer Andrej Plenković

premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

S ministricom kulture Ninom Obuljen i ministrom vanjskih poslova Gordanom Radmanom premijer Andrej Plenković posjetio je izložbu "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" u Muzeju suvremenu umjetnosti o povijesti hrvatskog stripa. Komentirao je i stanje s cjepivima. 

- Ovo je prigoda da vidimo koliko je veliki broj autora pridonio razvoju stripa u posljednjih 80, 90 godina i koliko je to dio hrvatskoga identiteta i kulture. Od malih nogu, kada krenemo čitati stripove, pa kasnije, zaista jedan krasan pregled. 

U kontekstu pandemije hrvatska Vlada je, kaže, namjerno držala hrvatske kulturne institucije otvorene. To je pridonijelo i broju posjeta i financijskom poslovanju MSU-a. Gotovo svugdje u Europi muzeji su bili u potpunosti zatvoreni. Rekao je da je veliki kolekcionar Alana Forda te da je kupovao taj strip na Kvatriću. Prepoznaje li se u nekom junaku, rekao je u nekoliko njih, svaki drugi, dodaje. 

Na pitanje o cjepivima i bi li bio spreman primiti i AstraZenecu, odgovara da bi se cijepio bilo kojim odobrenim cjepivom. 

- Jedan od ključnih odlazaka u Bruxelles bio je razgovor o dinamici distribucije cjepiva, Hrvatska je nezadovoljna dinamikom. Mi smo išli logikom kada se naziralo da će AstraZeneca biti prva čije će cjepivo biti odobreno, naručili 2,7 milijuna doza. Dakle, što više cjepiva od onoga tko će biti prvi, a to se ispostavilo sporije, u međuvremenu je odobrenje dobio Pfizer i Moderna. Povećavamo broj narudžbi. Mi smo danas na ukupno 8,7 milijuna doza naručenih cjepiva pa i onih koja još nisu dobila odobrenje.

U kontaktu sam, dodaje, s austrijskim kancelarom i drugim kolegama i naši stavovi su slični, a kakav je odjek to imalo u našim medijima, to je druga priča. 

Je li tražio istragu, kaže da postoji nekoliko elemenata, a to je da ovisi o tome koliko je naručeno kojeg proizvođača, toliko dolazi cjepiva.

- Ovisi o tome na koga ste se kladili. To je vježba koja ne zbraja sve. Važno je da nađemo korektivni mehanizam. Da oni koji dobivaju više, daju onima koji dobivaju manje. O tome ćemo imati raspravu na Vijeću za dva tjedna. Ne bih rekao da smo zakinuti. Najveći problem je što je nemoguće imati scenarij isporuke, od travnja tih podataka nema. Inicijalne procjene dostave su smanjene zbog poteškoća u proizvodnji. 

Navodi kako se čuo sa Sebastianom Kurzom

Vezano uz predsjednika Zorana Milanovića i kandidate za čelnu poziciju Vrhovnog suda ističe kako nije s njim u sukobu, da nema prijepora ni svađe. Smatra da treba poštovati zakonsku proceduru i da će tada u obzir uzeti i ime, a do tada su to, kako kaže, nekandidati.

Komentirao je i kandidaturu Miroslava Škore za gradonačelnika Zagreba te navodi kako je htio biti i gradonačelnik Osijeka i da želi biti "blijeda kopija".

Za kandidata HDZ-a Davora Filipovića navodi da je najbolji kandidat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!