Plenković: Hrvatska partner BiH, ali očekuje ustavne i izborne promjene

20.06.2023.

15:32

Autor: Hina/HRT

Plenković i Krišto

Plenković i Krišto

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Hrvatska je spremna pomoći svojim iskustvom Bosni i Hercegovini na europskom putu, ali očekuje promjene ustava i izbornog zakonodavstva, rekao je premijer Andrej Plenković na kraju zajedničke sjednice hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH u utorak u NSK. 

Suradnja i pomoć Hrvatske na europskom putu susjedne zemlje bile su među glavnim točkama treće zajedničke sjednice dviju vlada.

- Hrvatska je spremna prenijeti iskustva Bosni i Hercegovini uz očekivanje da se razriješe i svojevrsna prethodna pitanja, poput pitanja ustavnih reformi i reformi izbornog zakona koje su temelj funkcioniranja svake države, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima u NSK.

Hrvatski premijer izrazio je uvjerenje da će se u novi izborni ciklus u BiH ući "s novim, pravičnijim izbornim sustavom koji jamči jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine".

Reforma izbornog zakonodavstva u BiH nije bila na dnevnom redu zajedničke sjednice, ali predsjedateljica Vijeća ministara BiH istaknula je da je to "pitanje i obveza političkih predstavnika institucija BiH."

- No želim naglasiti da je to pitanje koje još uvijek opterećuje odnose, političke prilike pa i rad institucija u BiH, a na koncu i njezin europski put, rekla je Krišto. 

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH dodala da je to prioritetno pitanje i da se Bosna i Hercegovina obvezala da će u roku šest mjeseci provesti ograničene promjene ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i provesti presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se "otklonio svaki vid diskriminacije prema svakom pojedincu koji ne pripada nijednom od konstitutivnih naroda".

Bosna i Hercegovina ima status kandidata za članstvo u bloku od 27 članica od prosinca prošle godine. Krišto je rekla da je BiH "fokusirana na proces europskih integracija i da oko tog pitanja postoji i politički i institucionalni usuglašeni stav", kao i da o bosanskohercegovačkim političarima ovisi "koliko će se snažno i brzo koračati na europskom putu".

Pritom je "od velike koristi" svaka vrsta pomoći prijatelja iz EU-a, dodala je.

Uoči zajedničke sjednice, Plenković i Krišto održali su sastanak u Banskim dvorima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!