15:47 / 03.11.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Plenković: Hrvatskim građanima bit će dostupno cjepivo za covid-19

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi građani EU-a i Hrvatske koji se budu htjeli cijepiti, cjepivo će i dobiti, istaknuo je u Saboru premijer Andrej Plenković pri podnošenju izvješća o sastancima Europskog vijeća.
Svi građani Europske unije i Hrvatske koji se budu htjeli cijepiti, cjepivo će i dobiti, istaknuo je u utorak u Hrvatskom saboru premijer Andrej Plenković pri podnošenju izvješća o sastancima Europskog vijeća.

➡️ Plenković: Lockdown i policijski sat nisu opcija
➡️ Beroš: Ako sustav krahira, podnijet ću ostavku
➡️ Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava

Premijer je izvijestio saborske zastupnike i zastupnice o sastancima Europskog vijeća u listopadu u Bruxellesu i neformalnom sastanku koji je održan prošli četvrtak. Glavna tema bila je pandemija koronavirusa.

Istaknuo je da je glavno "rješenje" ove pandemije cjepivo i da će ono, jednom kad se odobri, biti dostupno svim hrvatskim građanima

- Svi građani EU-a pa, naravno, i Hrvatske koji se odluče cijepiti, to će cjepivo moći i dobiti, rekao je premijer. Nekoliko cjepiva je u završnim fazama ispitivanja, a koje god cjepivo Europska agencija za lijekove odobri kao učinkovito i sigurno, osigurat će se dovoljno doza za hrvatske građane, istaknuo je Plenković i dodao da se radi na tome da ono bude cjenovno pristupačno svima.Također, izvijestio je da Komisija predlaže izradu europskog okvira za antigenske testove i međusobno priznavanje istih, što dosad, kaže, nije uvijek bio slučaj.

- Komisija se također zalaže za mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata putem zajedničkog operabilnog sustava, a Hrvatska je u postupku priključivanja toj inicijativi, naveo je Plenković.

Podsjetio je da vlada priprema nacionalni program za oporavak i očekuje da će nacrt tog programa biti gotov za mjesec, dva.

"