08:48 / 06.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Aladrović: Reforme se ne događaju linčem i nasiljem

Plenković i Aladrović s inicijativom "Moramo vam nešto reći"

Plenković i Aladrović s inicijativom "Moramo vam nešto reći"

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović primili su u Banskim dvorima predstavnice inicijative "Moramo vam nešto reći", Martu Divjak i Antoniju Skender. 

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović otkrio je nakon sastanka o čemu su razgovarali.

- Teme koje su vidljive već neko vrijeme, pitanje udomiteljstva i posvajanja, pitanja djece, rekao bih životne teme. Vidjeli smo kvalitetnu inicijativu ta rješavanje nekoliko ključnih pitanja. Razgovarali smo o možebitnim zakonskim izmjenama, o potrebnim procesnim izmjenama u djelovanju centara, u djelovanju domova za djecu, svih aktera u sustavu. Moram naglasiti da primaran interes su korisničke skupine u sustavu socijalne skrbi, u ovom konkretnom slučaju djeca i na tome ćemo fokusirati naš rad. Svi koji žele pozitivne promjene u sustav su dobrodošli, rekao je Aladrović.

Potom je riječ preuzela Marta Divjak.

- Mi smo inicijativa za unaprjeđenje položaja djece u sustavu. Inicijativu smo pokrenuli kako bismo educirali javnost, da bismo napravili zajednicu udomljenih i posvojenih koja dosad nije postojala. Na sastanku smo postavili devet točaka. Premijer će se o njima izjasniti u roku tri tjedna tako da očekujemo konkretne ideje i solucije za tih devet točaka.

- S ovog sastanka odlazimo s jako puno očekivanja i jako puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će pokrenuti i izdržati da do kraja izvrši reformu socijalnog sustava, dodala je Antonija Skender.

Ministar je komentirao koliko je teško posvojiti dijete.

- Svjesni smo izazova, Zakonom o udomiteljstvu iz 2019. želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je veće pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će u tom smjeru, rekao je.

- Zakon ima određene pretpostavke da je teže provediv, poput stručne spreme, naknada koje nisu dovoljno poticajne za udomitelje, govorimo o cijelom nizu radnji koje otežavaju procese udomiteljstva, dodao je ministar i naglasio da se danas sastaje s nekoliko udruga koje se bave udomiteljstvom.

- Radit ćemo i na popularizaciji udomiteljstva. Sve zakonske izmjene koje će se dogoditi sigurno će ići prema tom cilju, poručio je.

- Nije teško biti udomljen, posebice kad imate udomiteljsku obitelj koja je spremna na takvo nešto. Teško je kad vas izdvoje iz udomiteljske obitelji i vrate u biološku obitelj koja nije na do spremna, dodala je Skender.

Divjak je rekla kako treba ubrzati posvajanje i udomljavanje.

- Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Mene su prije 20 godina roditelji čekali 3,5 godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti, rekla je Marta Divjak iz inicijative "Moramo vam nešto reći.

Osvanuo grafit na Centru za socijalnu skrb

Aladrovića su novinari pitali o grafitu "Ubojice!" koji je osvanuo na zgradi Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

- Svjedoci smo tragedije koja je pogodila cijelo društvo. Moram podsjetiti i na događaje koji su se ranije događali, poput onog u Đakovu gdje su stradali socijalni radnici. Sustav je potrebno reformirati, to sam naglasio nekoliko puta. Reforme se ne događaju nasiljem i linčem. Reforme neće biti uspješnije ukoliko sve strane ne budu zadovoljne.  Moram i želim osuditi ovaj čin i s ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće doprinijeti poboljšanjem sustava. Pozivi na linč, prozivanje za ubojstva su neprimjereni i najgrublje osuđujem taj čin, poručio je.

Komentirao je i nemogućnost da gej parovi posvoje djecu.

- To je pitanje o kojem će se povesti šira rasprava, to je pitanje u kojem će svjetonazorski modeli i društvena klima određivati koji će biti smjer razvoja društva. Moje osobno mišljenje je da je interes djeteta na prvome mjestu.

Vezano uz slučaj djevojčice iz Nove Gradiške, kazao je:

- Vidjelo se da taj pristup da biološka obitelj ima prednost nije najadekvatniji, to treba biti pouka svima i da interes djeteta treba staviti ispred onih koji su dosad bili prisutniji u sustavu. Dakle, interes djeteta na prvom mjestu.

Skender je kazala kako nemaju podatke o tome kakve je uvjete trebala ispuniti biološka obitelj.

- Za djecu nije poticajno ako od rane odrastaju u udomoteljskoj obitelji da ih vraćaju u biološku obitelj, posebno kad je ta obitelj srednje rizična, rekla je Skender.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!