16:39 / 06.10.2020.

Autor: D.M./HRT

Plenković i Bačić o oporbenom prijedlogu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Imamo nejerojatno iščuđavanje brojnih aktera da ta tijela rade po zakonu, izjavio je Plenković.
Nakon razgovora s koalicijskim partnerima u zagrebačkom hotelu Westin održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je kako je bilo riječi o nastavku unutarstranačkih izbora i zasjedanju Sabora, a potom se osvrnuo na oporbu i njihovu odluku o osnivanju istražnog povjerenstva vezano za curenje informacija iz istraga.

Istražno povjerenstvo: Da ili ne?

- Što se tiče istražnog povjerenstva vidjeli smo jutros da je oporba dala prijedlog koji odudara od dosadašnje 20-godišnje prakse da se povjerenstva bave jednom temom. Naime, prema ovom prijedlogu oporbe, kako mi se čini - radi se radna skupina koja bi trebala pokriti institucionalno-zakonski okvir pravosuđa, sigurnosnih službi, borbe protiv korupcije i funkcioniranje tijela vlasti. Neka su pitanja legitimna ali ... oporba, koja je bila pometena na izborima sada bi pokretala inicijative kao da naša pravosudna tijela ne rade. Kao da je netko s političke razine vlasti rekao - ne dirati Veliku Goricu, Novu Gradišku, Janaf. A Dorh, Uskok i policija rade po zakonu. Imamo nejerojatno iščuđavanje brojnih aktera da ta tijela rade po zakonu, izjavio je Plenković.- Vidjet ćemo hoće li gospoda iz oporbe iskoristiti činjenicu da imaju predsjedavajućeg u Nacionalnom odboru za borbu protiv korupcije, Odboru za nacionalnu sigurnost i Odboru za pravosuđe - pa staviti te teme tamo na dnevni red. U svakom slučaju, ovako kako je koncipirano, prema prvom pogledu - to izlazi iz okvira predviđenih zakonom, koji je na snazi već 20 godina, dodao je premijer.  

Podsjetimo, svih 8 oporbenih zastupničkih klubova zanemarilo je političke razlike i u Saboru predstavilo prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva, a povod je afera "Janaf". Prema prijedlogu, bavit će se utvrđivanjem ometanja i drugih nedopuštenih utjecaja na neovisne istrage u procesuiranju slučajeva korupcije i organiziranog i gospodarskog kriminala. Kako su rekli, istražnim povjerenstvom žele popraviti sustav, ne ulazeći pritom u konkretne slučajeve. 

"Peđa Grbin pao na ispitu"

Plenković smatra i kako bi DORH pedagoški trebao javnosti objasniti što je kazneni postupak - zbog "totalne kakofonije" i "čuđenja u svijetu", koje je, kaže, primijetio i kod novoizabranog predsjenika SDP-a. Uz napomenu da se ne radi o pritisku već o sugestiji, Plenković je kazao da bi ta jedna DORH-ova informativna presica, jedan napor prema javnosti da se objasni što DORH, USKOK i policija rade" bila jako blagotvorna na ukupnost procesa u političkoj areni. Za Peđu Grbina kazao je da je "kao pravnik pao na ispitu".

Bačić: Ovakva odluka demolira trodiobu vlasti

- Ovakva odluka oporbe, o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva teško da bi mogla proći ocjenu zakonitosti i ustavnosti, izjavio je za Dnevnik HTV-a predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić. Njeni prihvaćanjem, praktično bi demolirali trodiobu vlasti i demokratski sustav - povjerenstvo bi provjeravalo rad sudbene vlasti, pa ako hoćete - i Ustavnog suda, dodao je. Naglasio je da će naložiti pravnim stručnjacima u vladajućoj koaliciji da ispitaju je li ovakva odluka, uz male prepravke - prihvaljiva.Plenkovićev komentar Milanovićevih izjava: Lukašenko bi bio beba

- Da sam ja kao predsjednik HDZ-a i Vlade izgovorio deset posto onoga što je on izgovorio - imali bi revoluciju. Lukašenko bi bio mala beba prema onome kakvu bi mi situaciju imali na Trgu sv. Marka. A teza da je ugrožena sigurnost jer je bez sigurnosne provjere imenovan čelni čovjek Janafa - ne stoji. Što je to ugroženo? Nafta je išla naftovodom i spremnici su sigurni. Ovdje se radi o nekim nabavama u okviru jednog društva i o tome je li netko nekome pogodovao. Tim se aktivnostima bavi Dorh, Uskok i policija, rekao je premijer koji kaže da se u međuvremenu nije čuo s Milanovićem.

Nastavljaju se unutarstranački izbori u HDZ-u

- Donijeli smo odluku o nastavku unutarstranačkih izbora, tajnik stranke će napraviti hodogram u skladu s preporukama HZJZ-a, izjavio je nakon sastanka u zagrebačkom hotelu Westin Andrej Plenković. Izvijestio je kako je bilo riječi o drugim političkim temama i nastavku rada Hrvatskog sabora. POnovio je kako je vladajuća većina stabilna i kako nema potrebe u ovom trenutku da zastupnik Josip Đakić stavi mandat u mirovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!