Plenković: Brza cesta do Bjelovara bit će dovršena 2024. godine

12:15 / 08.06.2022.

Autor: M.Š./HRT

Premijer Plenković u Bjelovaru

Premijer Plenković u Bjelovaru

Foto: HTV / HRT

Dan je Bjelovarsko-bilogorske županije, prve i još uvijek jedine županije koja je građanima omogućila uvid u sve isplate iz proračuna. Opterećena starim problemima - aktualna vlast uz pomoć Vlade traži nove izvore financiranja za neke velike projekte, poput opremanja nove zgrade bolnice, dovršetka i opremanja glazbene škole, te dviju sportskih dvorana. Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je dovršetak izgradnje brze ceste Zagreb-Bjelovar tijekom 2024. godine, a potom i nastavak prema Virovitici i Terezinom Polju na granici s Mađarskom.

Dan Bjelovarsko-bilogorske županije

Dan Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je značajno ubrzala apsorpciju sredstava iz EU fondova, a Bjelovarsko-bilogorska županija je ugovorila dvije milijarde kuna EU projekata, pri čemu se 1,84 milijarda kuna odnosi na ugovore u mandatu ove Vlade, rekao je Plenković na svečanoj sjednici povodom Dana te županije.

- Dobro je da se tempo ubrzava u ovom desetljeću u kojemu na raspolaganju imamo najviše sredstava ikad, napomenuo je Plenković.

Podsjetio je da su županije dobile snažan alat u utrci za povlačenje novca iz EU fondova zahvaljujući reformi financiranja uz koju je izvorni proračun Bjelovarsko-bilogorske županije porastao čak 95 posto.

Dotaknuo se i nove zgrade bjelovarske bolnice koja je zbog modela financiranja za vrijeme prethodne županijske vlasti prijetila urušiti financije te županije.

- Vlada je prijatelj i partner županijama. Pokazali smo da smo prijatelji Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i kada se radi o vraćanju kredita za zgradu bolnice. Ovu lijepu bolnicu sada moramo dodatno opremiti. Dio opreme preselit ćemo iz postojeće, paviljonske bolnice, dio će pomoći Ministarstvo zdravstva kroz redovito financiranje, a za preostali dio moramo zajednički iznaći rješenje, makar i novim zaduživanjem, rekao je.

Kao drugi veliki projekt spomenuo je izgradnju brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje.

- Posebno je važno da se ta 'riblja kost' kroz Slavoniju izgradi što prije. Dionica do Bjelovara bit će gotova za dvije godine, a zatim pronaći financiranje za drugu fazu do Virovitice, rekao je premijer.

Ocijenio je kako bjelovarsko-bilogorski kraj ima veliku razvojnu šansu i putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali i kroz razvojni Projekt Sjever, osmišljen po uzoru na razvojni Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić kazao je kako je je kroz uključivost i novi model upravljanja Bjelovarsko-bilogorska županija postala je prva otvorena županija i svaki građanin može vidjeti kako se troši novac.

Rekao je i kako je spašeno 130 radnih mjesta u daruvarskoj tvrtki Vodoprivreda koja je bila na rubu stečaja te osiguranje sredstava za ovogodišnju otplatu kredita za bolnicu i sprječavanje kolapsa zdravstvenog sustava uz pomoć Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!