15:17 / 24.10.2018.

Autor: Martina Mišak/HRT/Hina

Plenković i Božinović o događajima na GP-u Maljevac

-

-

Foto: - / -

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirali su događaje na graničnom prijelazu Maljevac.
Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je događaje na graničnom prijelazu Maljevac.

Istaknuo je da su pojačane snage granične policije te da su poslane i postrojbe specijalne policije.

Dodao je da će Hrvatska štititi hrvatsku granicu od nezakonitih ulazaka, poštujući sve visoke standarde međunarodnog humanitarnog prava i našega prava.Božinović: Hrvatska policija nema potrebe ulaziti u BiH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine niti za tim postoji potreba.

"Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu probili su jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i ondje ih je zaustavila hrvatska policija", objasnio je Božinović.

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante zabilježeno "pojačano kretanje" migranata i na granici sa Srbijom, što je "srbijanska policija uspješno riješila".

O stanju u BiH Božinović je rekao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji je izjavio da situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku.

Dodao je da je hrvatska policija na granici spremna, opremljena i obučena te je u svakom trenutku ima koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske.

Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je odgovorio da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da je to mnogo manje nego prije. 

Novost je i da su zemlje koje su dalje na željenom putu migranata zatvorile svoje granice. "One šalju poruke da nisu spremne primati nove migrante i Hrvatska je kao članica EU-a koja pokriva najdužu granicu u cijelosti na tragu europske politike", istaknuo je Božinović.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović o situaciji na granici razgovarala je s ministrom Božinovićem, koji ju je izvijestio da je stanje na granici pod kontrolom policije, doznaje se u Uredu predsjednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!