15:51 / 08.03.2020.

Autor: HRT

Plenković i Božinović o prihvatu djece iz izbjegličkih kampova

Foto: Costas Baltas/REUTERS

Foto: Costas Baltas/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Velik broj djece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili skrbnika nalazi se u centrima na grčkim otocima, koji su posljednjih dana zasuti dolaskom novih migranata.
Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, rekao je premijer Andrej Plenković.

Na grčko-turskoj granici relativno miran dan 

Veliki broj djece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili skrbnika nalazi se u centrima na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom novih migranata.

- Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca, rekao je Plenković novinarima u Sinju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da je izvlačenje djece bez roditeljske pratnje dio plana pomoći Europske unije Grčkoj. Za razliku od obveznih, prethodno propisanih kvota za prihvat izbjeglica, zbrinjavanje djece samostalna je odluka svake članice.

Ministar je istaknuo da Hrvatska ima određenih kapaciteta za prihvat djece.

- U kontaktu sam i s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković. Mi smo već zbrinjavali djecu iz migrantske populacije, ali kao što vam je poznato i iz nekih drugih kriznih žarišta, primjerice iz Ukrajine, dodaje Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!