Plenković i Čović o Ukrajini, jugoistoku Europe i BiH

01.03.2022.

21:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su u utorak u Zagrebu o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kršenju međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Europe te situaciju u BiH, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.


U razgovoru o stanju u Ukrajini, Čović je ponovio da je stav hrvatskih dužnosnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Plenković je ponovo izrazio je podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom i predstavio paket mjera vlade RH u vezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljnjom opskrbom energentima.

Što se tiče sigurnosne situacije u susjedstvu, istaknuto je kako je sada osobito važno da Europska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pozornost ostvarenju europske perspektive zemalja u susjedstvu, osobito Bosni i Hercegovini, čiji europski put nema alternative.

Govoreći o stanju u BiH, Plenković i Čović istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Daytonske strukture BiH. Naglašeno je kako je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

- Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi. Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i europsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire, zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!