Plenković i Čović: Riješiti ključna pitanja u BiH za iskorak na europskom putu

30.01.2023.

14:19

Autor: HRT

Plenković i Čović

Plenković i Čović

Foto: Twitter / Vlada RH

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića. Razgovarali su o svim procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i daljnjim reformskim procesima nakon stjecanja kandidatskog statusa BiH.

Plenković i Čović naglasili su da je izbor Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još jaču razinu. Naveli su suradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u EU.

Dragan Čović istaknuo je kako nova vlast na državnoj razini i partneri koji ju čine moraju završiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja. Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu. Zahvalio je premijeru Plenkoviću na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg. Dodao je kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu suradnju Vlade RH i Vijeća ministara po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto prigodom njezinog službenog posjeta Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!