14:39 / 09.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Plenković i Jandroković primili rumunjskog šefa diplomacije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik vlade i predsjednik Sabora odvojeno su razgovarali s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Teodorom Melescanuom.
Predsjednik vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković odvojeno su razgovarali s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Teodorom Melescanuom i na oba je sastanka utvrđeno da su međudržavni odnosi dobri i kako ima potencijala da u gospodarskom dijelu budu još i bolji.

Plenković i Melescanu zadovoljni su pozitivnim trendovima na svim razinama bilateralnih odnosa, od politika Europske unije i suradnje u NATO-u, do bilateralne gospodarske suradnje, kaže se u vladinu priopćenju. Dogovoreno je da će se u narednom razdoblju posebna pozornost posvetiti daljnjem intenziviranju suradnje u turizmu, energetici te pitanjima obrane i obrambene industrije.

Razgovaralo se i o predstojećem predsjedanju Rumunjske, Finske i Hrvatske Vijećem EU (2019. - 2020.), pripremama i prioritetima predsjedanja te specifičnostima koje zemlje Dunavskog bazena mogu ponuditi Europi. I predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković ocijenio je kako su odnosi između dviju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, a razmjene posjeta na visokoj razini te nedavno otvorenje počasnog konzulata Rumunjske u Splitu daju im dodatni zamah, kaže se u saborskom priopćenju.

Ministar Melescanu naglasio je potrebu što uže suradnje Hrvatske, Rumunjske i Finske u okviru priprema za skorašnje predsjedanje triju zemalja Vijećem Europske unije. Sugovornici su razgovarali i o situaciji u regiji pri čemu je ponovljena spremnost i Hrvatske i Rumunjske da podrže zemlje susjedstva na njihovom putu prema europskim integracijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!