18:44 / 15.03.2018.

Autor: HRT

Plenković i Jandroković s predsjednikom donjeg doma irskog parlamenta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Sabora rekao je kako je prema nekim podacima u Irskoj registrirano otprilike 20.000 Hrvata te je izrazio želju da se reguliraju njihovi statusi i da se radi na tome da i oni budu most između dviju država.
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom donjeg doma irskog parlamenta Seánom Ó Fearghaílom, priopćeno je iz Vlade.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo tradicionalno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Irske i naglašena potreba za jačanjem gospodarske suradnje. U tom smislu najavljeno je intenziviranje posjeta gospodarskih izaslanstava.

Hrvatska i Irska partneri su unutar EU-a, ali i unutar UN-a gdje se podržavaju. U kontekstu izazova koji stoje pred EU-om, na sastanku je bilo riječi o pitanjima vezanim uz izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a te borbi protiv jačanja populizma i migracija.

Predsjednik donjeg doma irskog parlamenta Seán Ó Fearghaíl sastao se i s kolegom Gordanom Jandrokovićem. Tom prigodom naglasio je da Irska prepoznaje golem doprinos koji doseljeni Hrvati daju irskom društvu.

Predsjednik Sabora kazao je kako je prema nekim podacima u Irskoj registrirano otprilike 20.000 Hrvata te je izrazio želju da se reguliraju njihovi statusi i da se radi na tome da i oni budu most između dviju država.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o unaprjeđenju gospodarske razmjene koja trenutačno iznosi oko 80 milijuna eura.

Razgovarali su i o suradnji u kulturi u kontekstu 2020. godine, kada će dvije europske prijestolnice kulture biti Rijeka i Galway, gradić na zapadu Irske.
Ó Fearghaíl će stoga posjetiti i Rijeku.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!