Plenković i kardinal Hollerich o EU temama te pitanjima demografije i ekologije

09.03.2023.

14:29

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković i Jean-Claude Hollerich

Andrej Plenković i Jean-Claude Hollerich

Foto: Izvor: / Screenshot twitta premijera Andreja Plenkovića

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich i predsjednik Vlade Andrej Plenković sastali su se danas u Splitu gdje su razgovarali o EU temama te o pitanju demografije, ekologije i migracija.

Plenković je kardinalu Hollerichu čestitao na imenovanju u deveteročlano Vijeće kardinala koje papi Franji pomaže u upravljanju univerzalnom Crkvom, kao i na ponovnom izboru za čelnika Međunarodnoga saveza za pastoral ministranata (CIM).

Današnjim susretom kardinal Hollerich i predsjednik Vlade Plenković nastavili su kvalitetan dijalog započet tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. te su razmijenili mišljenja o nizu tema od značaja za budućnost Europe: predanosti poštivanju vjerske slobode kao temeljnoga ljudskoga prava, podupiranju progonjenih kršćanskih zajednica, važnosti međukulturnoga i međureligijskoga dijaloga. Govorilo se i o pitanju demografije, ekologije te migracija, izvijestili su iz Vlade RH.

Plenković je također upoznao kardinala Hollericha s mjerama koje je hrvatska Vlada poduzela u okolnostima krize kako bi olakšala život građanima i spriječila socijalnu frakturu, što je kardinal pozdravio i podržao te istaknuo da treba težiti odlukama za više socijalne pravde i poštivanja dostojanstva ljudske osobe.

Kardinal je posebno istaknuo važnost socijalnoga nauka Crkve skrenuvši pozornost na pojmove općega dobra, supsidijarnosti i brige za potrebite.

Sastanku je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, generalni vikar Srijemske biskupije i član predsjedništva CIM-a mons. Josip Ivešić i osobni kardinalov tajnik Jan Zupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!