13:39 / 14.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Plenković o dronu: Pozivam sve aktere na ozbiljnost

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / IMS

Premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sve aktere u društvu na ozbiljnost koju Vlada zagovara od prvoga dana oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu te je naglasio kako se istragom nastavlja utvrđivati kako je letjelica završila u Zagrebu.

Premijer se na sjednici Vlade osvrnuo na konferenciju za medije koju su jučer održali predstavnici Županijskog državnog odvjetništva, vojne policije te Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' gdje su objavljeni rezultati dosad provedene istrage vezane uz pad bespilotne letjelice 10. ožujka u Zagrebu.

- Bitno je da smo jučer i na ovoj razini čuli ono što smo govorili cijelo vrijeme. Želio bih još jednom pozvati sve aktere u društvu na ozbiljnost, na vrlo ozbiljno shvaćanje te situacije, kao što smo je mi shvatili od prvoga dana, rekao je Plenković.

Kazao je kako se na Zagreb srušila letjelica naoružana aviobombom s upaljačem prilikom čega je došlo do eksplozije, u trenutku kada se na razini Europskog vijeća pregovaralo o deklaraciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Letjelica je inače namijenjena za izviđanje a ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje.

- Svi detalji o kojima su jučer stručnjaci govorili su izrazito bitni jer potvrđuju ono što smo komunicirali sve ovo vrijeme, a komunicirali smo ono što je točno i istinito, poručio je Plenković.

Najavio je da će se nastaviti aktivnosti niza državnih institucija kako bi se utvrdilo kako je letjelica završila gotovo u samom centru Zagreba - je li bila riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. A taj proces će trajati, kazao je premijer.

- Razgovaramo s partnerima a da smo ozbiljno shvatili tu poruku vidjeli ste iz brze reakcije naših saveznika i preleta američkih i francuskih ratnih zrakoplova, koji su poslali signal da su naši najsnažniji saveznici u okviru NATO-a i EU-a spremni pomoći Hrvatskoj u zaštiti, rekao je Plenković.

Vlada će nastaviti s ulaganjem u obranu a ovogodišnji proračun Ministarstva obrane iznosi oko 7,2 milijarde kuna i najveći je posljednjih godina.

- Ta poruka je posebna važna u smislu nastavka jačanja i ulaganja u protuzračnu obranu i sigurnost hrvatskog neba koja je nakon ovih okolnosti dobila novu dimenziju - ono što smo uzimali kao zdravo za gotovo, više nije tako, rekao je Plenković.

Milanović: Trebalo je osnovati državno povjerenstvo, to nije posao DORH-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u četvrtak kako je analiza pada bespilotne letjelice na Zagreb pokazala da u njoj nije bilo eksploziva i poručio da je za izradu takve analize trebalo osnovati državno povjerenstvo jer to nije posao za DORH.

- Tri tjedna se muljalo i petljalo, nepotrebno. Da bi se na kraju okupili predstavnici nekoliko institucija i dali izjavu koju nekoliko školovanih generala, vrlo školovanih, ne razumije, rekao je Milanović novinarima o jučerašnjoj konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) o padu drona na Zagreb.

"Konferencija ŽDO-a kako se ne bi kompromitiralo Plenkovića i Banožića"

Bespilotna letjelica, koja je u večernjim satima 10. ožujka pala u Zagrebu, po tvrdnjama iz ŽDO-a bila je naoružana avio-bombom, a uzrok pada bio je narušen slijed automatskog slijetanja kod aktiviranja glavnog padobrana.

Milanović kaže kako se radi o "potencijalnoj bombi koja to u stvari nije" jer nema eksploziva - ni privrednog niti vojnog.

- Kakvog je onda porijekla - vanzemaljskog? Gdje je tu bomba? Pa nije bomba sve što izgleda kao bomba. Mora biti eksploziv, poručio je.

Dodao je kako na dronu nije bilo eksploziva, ali je kinetička energija u slobodnom padu od šest tona mogla ubiti nekoliko ljudi.

- Pedeset kilograma TNT-a 'pomete' pola Zapruđa, a to se govorilo i to je bila sugestija 'na suho i prazan želudac'. Umjesto da se čeka na analizu, a analiza pokazuje da nema vojnog ni privrednog eksploziva, kazao je.

Poanta je - nije toliko strašno kao što je moglo biti, a htjelo se reći da je strašno, ocijenio je dodavši kako se na konferenciji za novinare ŽDO-a "45 minuta slušalo 'Markove konake'".

Milanović smatra da su tamo bili okupljeni ljudi čiji je zadatak bio da kažu ono što neće kompromitirati Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića.

- Trebalo je osnovati državno povjerenstvo, jer ovo nije posao za DORH, poručio je.

Također je negativno odgovorio na novinarski upit može li novi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina nositi proces obnove.

- Ne može zato što nije stranačka osoba. Stranka ne postoji samo za to da se ukrade i zaposli nego i zato da se preuzme odgovornost, rekao je.

Ministri su "na apaurinima"

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, smatra da su ministri "na apaurinima" jer ne znaju što će s njima biti sutra.

Navodeći kako to podsjeća na ruski način obuke, Milanović je poručio: "Smjeni čovjeka, priopći mu to. Neće ići u Sibir i Staru Gradišku, više nije ministrica ili ministar".

Drži da Plenković treba dovesti novi tim koji će preuzeti odgovornost, a u njemu trebaju biti stranački ljudi, jer zašto je inače išao na izbore sa stranačkom listom. "Sustav vode političari koji za to odgovaraju građanima na izborima", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!