"Milanović i Plenković šalju vrlo negativnu sliku"

22.04.2023.

09:54

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: HTV / HRT

Prema posljednjim anketama koje otkrivaju raspoloženje građana prema političkim strankama u Hrvatskoj, nema nekih velikih novosti osim što se opet potvrdilo da samo pet stranaka u Hrvatskoj prelazi saborski prag.

Na vrhu je i dalje HDZ, prati ga SDP i Možemo!, ali njihov ukupan zbroj glasova i dalje ne dostiže HDZ-ovu popularnost. Spomenuti trojac prate Most i Domovinski pokret.

- Stanje na hrvatskoj političkoj sceni već duže je vrijeme isto i to rejtinzi najbolje ocrtavaju. Stabilnost i čvrstinu HDZ ima čak u sedmoj godini mandata. S druge strane, jalovost oporbe koja ih pokušava smijeniti. Ne možemo zaključiti koje će stranke prijeći izborni prag jer se istraživanja provode na Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, a znamo da naš izborni zakon nije i neće biti takav, ističe politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

Osvrnuo se zatim i na konstantni sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića te utjecaj njihove retorike da druge dijelove političke arene. 

- Bilo bi nepošteno reći da se takve i slične stvari ne događaju i u drugim zemljama, pa i u zapadnim demokracijama koje imaju dužu demokratsku tradiciju od Hrvatske. No to nas ne može veseliti. O ovome smo razgovarali i prije godinu dana kada je eskalirao verbalni sukob Milanovića i Plenkovića. Kada imamo dva političara iz velikih stranaka, koji su diplomati, a kada se služe takvim porukama, to šalje vrlo negativnu sliku prema dalje. Prema Saboru gdje smo svjedočili verbalnim sukobima prošloga tjedna, a na nižim razinama vlasti i fizičkim obračunima. Takva vrsta retorike, to birači honoriraju pažnjom, ne nužno i glasovima, pojašnjava dodajući da žestoka retorika postaje sve češća.

- Što se izbori budu približavali, bojim se da će retorika postajati sve ekstremnija, ističe. 

Ostavka šefice USKOK-a Vanje Marušić, također je bila najčešća tema proteklih dana.

- Ova je situacije iznenadila sve, osim one osobe ili skupine koja je podnijela anonimnu prijavu. Ni DORH ni vladajući nisu bili na ovo spremni. Mislim da je ipak ta tema, nakon ovoga vikenda, ipak iza nas, smatra analitičar Trogrlić. 

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!