07:16 / 16.09.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevni/IMS/M.Š./B.A./HRT/Hina

Plenković i ministri odgovarali na pitanja zastupnika

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora počeo je svoju prvu redovitu sjednicu i redovito jesensko zasjedanje. Na tradicionalnom Aktualnom prijepodnevu premijeru i ministrima postavljeno je 41 pitanje.
Nakon dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora počeo je svoju prvu redovitu sjednicu i redovito jesensko zasjedanje. Na tradicionalnom Aktualnom prijepodnevu premijeru i ministrima postavljeno  je 41 pitanje.

Plenković odgovorio Milanoviću: Što nisu sami išli perd Ustavni sud
• Prva zajednička fotografija Vlade

U nastavku pročitajte neka od pitanja i odgovora:

Zlatko Hasanbegović (Blok) rekao je da je bivša pomoćnica bivše ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Lidija Kralj izdala pismenu suglasnost za prikazivanje i tumačenje filma Dnevnik Diane Budisavljević u osnovnim i srednjim školama. Film je nazvao osrednjim, dosadnim klišejiziranim i protudokumentarnim filmskim pamfletom s protuhrvatskim promidžbenim potencijalom, a ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa pitao je hoće li i kada poništiti odluku bivše pomoćnice.

Fuchs je rekao da u kurikulima nije propisan dio materijala koji se može koristiti u školama te da je korištenje drugih materijala moguće ako suglasnost da Agencija za odgoj i obrazovanje.

- To u ovom slučaju nije bilo tako i ja ću svakako pogledati što se dogodilo u Ministarstvu za vrijeme pomoćnice Kralj. Nakon što pogledamo o čemu se radi i kako je procedura tekla, Ministarstvo će dati svoj stav, rekao je Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs također je izjavio kako se škole, koje rade već tjedan dana, relativno dobro nose s izazovima koje im je nametnula koronakriza.

- Za sada, situacija je relativno dobra, od 27.000 razrednih odjela samo ih 10 prati nastavu on-line, od ukupno 2300 škola, odgovorio je ministar HDZ-ovoj zastupnici Vesni Bedeković te istaknuo kako je poduzeto sve da se ova školska i akademska godina odvija po, što je moguće više, uvriježenim uvjetima.

Predsjedavajući Željko Reiner Hasanbegovića je zamolio da nosi masku i da si ne dodiruje lice.

- Gledao sam vas, stalno ste si dodirivali lice, to vam je najopasnije za širenje Covida, rekao je Reiner.

- Imam stanovite alergijske probleme. Na ljude i pojave, uzvratio je Hasanbegović.

Katarina Peović (Radnička fronta), osvrnuvši se na situaciju u tvrtkama kao što su Rafinerija Sisak, Crosco i Meggle, premijera je pitala kako misli osigurati sigurnost radnih mjesta i plaća ako u svakoj situaciji kaže da se radi o privatnim tvrtkama i da nema nikakvog utjecaja. Plenković je rekao da brojevi govore za sebe - broj osiguranika krajem kolovoza bio je veći nego u veljači, prije pandemije.

- Razgovarajte s radnicima, poslodavcima, obrtnicima koji bi bili na zavodu za zapošljavanje, vrlo vjerojatno, da nije bilo naših mjera, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da postoje kompanije zainteresirane za koje su spremne preuzeti Meggle, koje je Peović ranije spomenula, i zadržati radna mjesta u Osijeku.

- Te statističke podatke koje frizirate ostavite za neke druge prilike, rekla je Peović, dodavši da se nalazimo u skupini zemalja s najnižom zaposlenošću u Europi, da smo na samom vrhu ljestvice po nesigurnim ugovorima u radu, da imamo jednu od najnižih plaća u Europi i da smo se na ljestvici materijalnih pokazatelja siromaštva našli na samom vrhu.

Domagoj Hajduković (SDP) premijera Plenkovića je tražio komentar na pisanje njemačkih medija o korupciji u Hrvatskoj.

- Što se tiče vašeg čitanja stranih novina i komentara, to nije prvi put, to je neka ustaljena praksa, netko nešto napiše, jednu rečenicu, jednu polurečenicu, nekakav neimenovani izvor, i onda to kod vas izaziva takvu sreću, zadovoljstvo, da to postaje glavna tema, rekao je Plenković, dodavši da zna jako dobro što su pojedine procedure kad je riječ o vladavini prava na razini EU-a.

Hajduković je rekao da je izuzetno ponosan da imamo ovakvog premijera.

- Pa vama nitko nije ravan! Ni znanstvenici, ni novinari, nitko, pa vi valjda znate više od svih, poručio je.

- Ja bih valjda trebao čitati neke HDZ-ove glasnike ili nešto slično da vidim kako ste vi divni i krasni, kako znate više i od doktora znanosti, svih koji se bave europskom politikom i javnim financijama, zato što eto, ne znam, dnevno razgovarate sa Charlesom Michelom, dodao je Hajduković.

Peđa Grbin (SDP) pitao je premijera hoće li Vlada predložiti zakon kojim će moratorij na kredite za banke postati obveza, kao i hoće li biti produžen moratorij na ovrhe.

Plenković je rekao da, što se tiče ekonomske situacije, treba realno pogledati što se zbiva u svijetu, u Europi i u Hrvatskoj.

- Mi smo 31. 8. imali više zaposlenih nego prije epidemije Covida-19. Više, rekao je Plenković, dodavši da je Vlada dala 6,3 milijarde kuna hrvatskim radnicima, odnosno poslodavcima za radnike.

Poručio je da se protivi tezama onih koji kreiraju paniku kad je Vlada pravodobno poduzela mjere da ne dođe do većeg gubitka radnih mjesta i rasta nezaposlenosti.

- Ne može biti nekih otpisa privatno ili preuzetih obaveza bez kraja. To jednostavno nije realno. Trebaju se plaćati i računi, trebaju se plaćati i krediti. Ne može država baš sve reći "eto, velika je globalna kriza i sad nitko ne može ništa plaćati", rekao je Plenković.

Grbin je rekao da Plenković docira hrvatskim građanima koji su ostali bez posla te ga je optužio za licemjerje.

- Odgodite moratorij za još tri mjeseca, iskoristimo četiri mjeseca koji su pred nama da donesemo novi Ovršni zakon i da omogućimo otplatu ovog duga bez vođenja ovršnog postupka putem nagodbi osigurajmo, da ne opteretimo sustav i ne otežamo život hrvatskim građanima, rekao je.

Sabina Glasovac (SDP) pitala je premijera Plenkovića o načelniku Podbablja Tončiju Vuksanu koji je, u školi u kojoj je ravnatelj, zaposlio u računovodstvu svoju kćer.

Premijer je odgovorio da je vidio samo naslove slučaja, te da ne zna detalje.

- Neka vide sve što je bilo u tom slučaju pa neka se donesu odluke. Ja s time nemam nikakav problem, ističe.

- Elegantno migoljite od stvari koje se tiču vaše odgovornosti i ne želite preuzeti odgovornost, replicirala mu je Glasovac.

Sandru Benčić (Možemo), vezano za aferu vjetroelektrana, zanimalo je da li je ministar Tomislav Ćorić imao kontakte s investitorima, s Josipom Rimac i bivšim pomoćnikom ministra Domagojem Validžićem prije ukidanja rješenja. Time je investitor oslobođen obveze provedbe ocjene prihvatljivost projekta i omogućen mu je status povlaštenog proizvođača energije.

Ćorić je potvrdio da se sastajao s investitorima, ali negira da je o tome razgovarao s Josipom Rimac, dok je za Validžića kazao da nije sudjelovao u donošenju tog rješenja.

Benčić je ocijenila kako iz njegova odgovora proizlazi da se sastajao s investitorom te s obzirom na to da je taj sastanak bio s odvjetnicima, da je podlegao pritisku prijetnji investicijskim tužbama.

- Vaše postupanje ukidanja rješenja koštalo je hrvatske građene više od milijardu i 200 milijuna kuna u narednih 14 godina, naglasila je.

• Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, odgovarajući na upit Marija Kapulice (HDZ) o ilegalnim migracijama, složio se da je to jedan od najvećih izazova za Hrvatsku. Ove godine policija je spriječila više od 16 tisuća ilegalnih ulazaka u Hrvatsku, podneseno je 406 kaznenih prijava za 374 osobe koje su sudjelovale u organiziranju ilegalnog ulaska i prelazaka preko Hrvatske, naveo je Božinović i dodao da je policija dosad uhitila više od 2000 organizatora, od kojih su 30 posto hrvatski državljani.

• Ministrica turizma Nikolina Brnjac pohvalila se dobrim turistički rezultatima u vrijeme epidemije koronavirusa. Rezultati su dobri, posebice u srpnju i kolovozu, kumulativno smo ostvarili 53 posto prometa u odnosu na prošlu godinu, kazala je.

Istaknula je i kako su smještajni kapaciteti bili zadovoljavajuće popunjeni te da je sezona bila izuzetno dobra jer se na vrijeme počelo s epidemiološkim mjerama i olakšao dolazak turista u Hrvatsku.

Vesna Nađ (SDP) pitala je premijera, imajući u vidu aferu oko državnih stručnih ispita i Josipe Rimac, što su poduzeli da dužnosnike u Vladi onemoguće u trgovanju utjecajem i zlouporabi položaja i ovlasti.

Plenković je rekao da je dio penalne politike i prevencija, dodavši kako vjeruje da mnogi koji bi pomislili tako nešto napraviti u budućnosti više neće.

Nađ je rekla da postoji veliki problem s velikom korupcijom među visokim dužnosnicima.

- Možemo donositi antikorupcijske strategije i akcijske planove, ali ako imenujete na dužnosničke pozicije ljude koji nemaju etički integritet, ako je organizacijska kultura u Vladi po sustavu "ja tebi, ti meni, a građanima neka Bog pomogne", badava nam sve strategije, akcijski planovi i zakoni kao prevencija, rekla je Nađ.

• Ministar financija Zdravko Marić izrazio je uvjerenje da tijekom mandata sadašnje Vlade Hrvatska može uvesti euro.

- Ništa se neće dogoditi preko noći, ispred nas je još jako puno posla, odgovorio je ministar Krunoslavu Katičiću (HDZ).

Ivan Penava (Domovinski pokret) rekao je da građani istočne Hrvatske nemaju iste uvjete za život kao drugi hrvatski građani te da žive u režimu policijskog sata jer zbog komaraca ne mogu boraviti na otvorenom kao svi normalni ljudi između 19 i 22 sata. Pitao je premijera Plenkovića hoće država išta poduzeti, a on je odgovorio da su upoznati s problemom komaraca.

- Mi smo prošle godine donosili određene odluke na razini Vlade, dodavali dodatna financijska sredstava koja su omogućila da se spriječi tako veliki broj komaraca u pojedinim gradovima i županijama, rekao je Plenković, dodavši da je ta tema u nadležnosti gradova i županija, ali da je država spremna pomoći.

Penava je rekao da je prije postojala tvrtka Privredna avijacija koja je brojala 22 aviona, a u Slavoniji ovih dana i godina postoji jedan 64-godišnji pilot ovlašten za letenje jer se to nikome ne isplati.

Miro Bulj (Most) pitao je Andreja Plenkovića vezano uz pitanje migranata u Dalmatinskoj zagori.

- Hoćete li zaštiti te ljude, ljudi su dolje nesigurni. Hoćete li u skladu sa zakonom uputiti Hrvatsku vojsku na granicu te ispoštivati _Ustav prema građanima Dalmatinske zagore i Hrvatske. Slovenci su uputili vojsku na granicu s Hrvatskom.

- Naša je politika da hrvatsku granicu čuva hrvatska policija. To radi više od šest tisuća policajaca svakoga dana. Za to im ja u ime cijele Vlade još jednom zahvaljujem. Istinska obrana od novoga vala mora se formirati na granici između Grčke i Turske ili eventualno Bugarske i Turske, ističe Plenković dodajući da za sada ne vide opravdanu potrebu za slanje vojske.

Mirela Ahmetović pitala je Andreja Plenkovića o suradnji s Milanom Bandićem.

- HDZ je uvijek vješto podržavao Bandića iza leđa i iza očiju javnosti. Vi se odgovorni za taj partnersko-koruptivni odnos koji je ozakonjen u Skupštini.

Plenković odgovara:

- Na trenutak sam zatvorio oči i učinilo mi se da čujem Gordana Marasa. Očekivao sam od vas koja ste s Krka, da se bavite temom LNG-a i drugim projektima, a ne temom Gradske skupštine. Neka o ovim temama raspravljaju oni u Gradskoj skupštini.

Ahmetović mu je odgovorila da je neodoljivo podsjeća na Ivu Sanadera.

- Izgubili ste moralni kompas, "ničija nije gorjela do zore" pa neće niti vaša. Morat ćete odgovarati za sve koruptivne radnje koje se događaju i pod vašim patronatom. 

Hrvoje Zekanović premijeru Plenkoviću postavio je pitanje vezano uz nošenje maski u Saboru.

- Ako ćemo biti solidarni, ajmo sada svi popiti tablete za tlak, ako ju je netko danas morao popiti, kazao je Zekanović.

Plenković mu odgovara:

- Drago mi je da ste se oporavili od korone. U jednom trenutku bilo je "pivom Coronom protiv korone", a na kraju je teška bolest. Drago mi je da imate antitijela i da ste dobro. Sabor je prava adresa, Sabor donosi odluke vezano uz nošenje maski.

Javljanje naše reporterke Tatjane Munižabe iz Sabora za podnevnik Dnevnik.
 

 
Ivana Posavec Krivec (SDP) pitala je premijera Plenkovića je li razgovarao s ministrom Tomislavom Ćorićem o tome kako se u njegovom kabinetu dogovarala povlaštena cijena za vjetroelektrane investitora Milenka Bašića. Istaknula je da je Vlada prije nekoliko dana razriješila Ćorićeva pomoćnika Domagoja Validžića jer je zahvaćen istragom USKOK-a.

- Smatrate li vi da je moguće da ministar nije znao što mu radi pomoćnik i je li to isti ministar Ćorić koji je potpisao studiju koja je išla na ruku investitoru Bašiću? Jeste li poduzeli sve da se rasvijetli ono što se radilo u kabinetu vašeg ministra? Hoćete li i dalje djelovati nezainteresirano i čuditi se svaki put kad USKOK iskopa nešto novo o nekom od vaših ljudi iz vaše Vlade?, pitala je Posavec Krivec.

Plenković je odgovorio da je najbolja borba protiv korupcije da DORH, USKOK, PNUSKOK i policija rade svoj posao u potpunosti samostalno, nepristrano i profesionalno i da njihov rad donosi rezultate.

- To je jedino načelo koje me i kao predsjednika Vlade i kao političara i kao pravnika u ovoj temi vodi. I upravo je to dokaz, ovaj slučaj, da u vremenu naše Vlade i DORH i USKOK i policija svoj posao rade u potpunosti samostalno, neovisno koje su osobe i koji dužnosnici predmet njihovog interesa. I tako će biti i dalje, poručio je.

Dodao je da se Ćorić više puta očitovao o ovoj temi.

- Koliko ja razumijem, on ništa apsolutno s ovim nije imao, rekao je Plenković.

Rekao je i da želi da ova tema rasvijetli ne u ovoj završnoj fazi, već da se klupko razmota od 2003. godine, kad je projekt krenuo, pa i 2010. i 2013.

- Bilo je tu i ljudi iz vaše stranke, saborskih zastupnica, nekada vaših, članica vaše Vlade, rekao je Plenković.

Posavec Krivec rekla je da je očigledno da se koruptivni lanac protezao kroz nekoliko ministarstava te da ima fini odgovor za građane - neka institucije rade svoj posao. Dodala je da su sve osobe koje su bile pod istragom članovi njegove Vlade i stranke.

Zvonimir Troskot iz Mosta postavio je pitanje premijeru Plenkoviću pitanje vezano uz nabavku novih borbenih zrakoplova.

- Jeste li možda dali uvjetovani prihvat kupovine francuskih aviona, kako bi dobili financijsku pomoć od EU-a? Spominjali ste iznos od preko 22,5 milijardi eura, postavlja se pitanje hoćemo li sve te novce povući. Možete li se hrvatskoj javnosti izjasniti zašto postignuće bez presedana odbijate izraziti kao 170 milijardi hrvatskih kuna, a ne u eurima. Nije li to suverenizam bez presedana?, upitao je Troskot, a Plenković mu je žestoko odgovorio.

- Moram priznati da sam fasciniran s debitantima danas. Vi smatrate da smo dobili 22,5 milijarde eura uvjetovano time da ćemo kupiti rafal od Macrona. Jeste vi to sada rekli? Oduvijek sam smatrao da je Most jedna kavanska demokracija, ogovaranje po cesti, kafićima, ali ovoliku neozbiljnosti te čemer i jad od teze, to nisam očekivao. To je nebuloza, nikakve veze nema natječaj za avione s pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru, odgovara premijer Plenković.

Nova zastupnica, Maja Grba Bujević, inače članica Stožera i HDZ-a, pitala je ministra zdravstva Vilija Beroša o borbi s koronavirusom, a potom je pitala čemu služe primarni respiratorno-intenzivistički centri.

Beroš je kazao kako su centri namijenjeni liječenju najtežih slučajeva, a predviđeni su i sekundarni centri, ako bude potrebno.

Dragana Jeckov iz SDSS-a pitala ministra obrazovanja Radovana Fuchsa o osnovnim školama na istoku Hrvatske.

- Postoje škole gdje se održava nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, što je u skladu sa zakonom, ali škole nisu registrirane kao manjinske škole, što nije u skladu sa zakonom, konstatira Jeckov.

- Postavljen je zahtjev za prijenos osnivačkih prava s regionalne na lokalnu upravu. Postoji mogućnost da lokalna vlast zatraži prijenos osnivačkih prava, mislim da je to učinjeno u tom slučaju. Ministarstvo nema ingerenciju nad donošenjem takvih odluka, odgovara Fuchs.

Jeckov dodaje da se odgovornost prebacuje između županije i Ministarstva te da je zahtjev za prijenos prava podnesen još 2015. godine, no da do sada to nije učinjeno.

Siniša Hajdaš-Dončić pitao je pak premijera Andreja Plenkovića kada će vrh HDZ-a odlučiti o ravnatelju Vinogradske bolnice, aludirajući na telefonski razgovor Vilija Beroša i Dijane Zadravec.

Plenković je odgovorio kako je Dončić bio "briljantan prorok" koji je rekao da će njegova koalicija osvojiti 68 mandata.

- Vi ste "fulali" za 20 mandata.

Potom i dodaje.

- Što se tiče natječaja, njega provode upravna vijeća. Tako je inače, tako će biti i inače. Što se tiče vaše kreativnosti, nisam vidio da ste išli prijavljivati Milanovića Povjerenstvu zbog puta u Albaniju, rekao je.

Dario Zurovec uputio je pitanje vezano uz obnovu grada Zagreba. Zanima ga dinamika obnove te izvori financiranja obnove.

- Mi ćemo u sljedećih 30-ak dana konstrukcijom prvog programa mjera kreirati prioritete i to će biti sukladno osiguranim financijskim sredstvima, poručio je ministar Darko Horvat.

• Prije početka zastupnik Hrvoje Zekanović, a koji je prebolio Covid-19, upitao je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića treba li i dalje nositi maskicu, pošto nije zarazan "ili je maskica samo modni detalj".

- Drago mi je da ste ozdravili i da ste opet s nama. Ali molim vas dok vrijede ovakva pravila pa ako hoćete iz solidarnosti prema drugim kolegama, da nosite maskicu.

Na aktualnom prijepodnevu 41 zastupnik mogao je postavljati pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima. Ždrijeb je odlučio da u novom sazivu prvi pitanje postavlja zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec, a posljednji, 41., HDZ-ov Josip Đakić.

Iako zbog pandemije koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, "aktualno prijepodne" održalo se na uobičajen način, jedina je razlika što zastupnici koji ne postavljaju pitanja nisu sjedili u sabornici. Naime, jedna je od mjera zaštite, dogovorena na saborskom Predsjedništvu, da u Sabornici sjedi najviše 41 zastupnik plus predsjedavajući, a svi moraju nositi maske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!