Plenković: Ići će se u delimitiranje porodiljnih naknada

01.10.2021.

14:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će se ići u delimitiranje porodiljnih naknada istaknuvši da je to jako dobra demografska mjera koja je dio programa Vlade u ovome mandatu.

- To je dio našeg programa, idemo u tom pravcu. Nastojat ćemo da fiskalni kapaciteti budu takvi da možemo ići u taj iskorak, rekao je Plenković nakon što je prisustvovao otvorenju 23. "Jeseni u Lici".


Upitan o medijskim napisima da bi se obiteljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačila s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust, i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine, premijer je rekao kako se ide u tom pravcu.


Smatra to jako dobrom demografskom i poticajnom mjerom koja može potaknuti što veći broj obitelji i mladih da se odluče imati više djece, no upitan o datumu uvođenja delimitiranih naknada, Plenković je odgovorio da to još nije odlučeno.


- Vidjet ćemo, imamo još jedan sastanak da pripremimo plan za iduću godinu, ali mislim da ćemo tijekom našeg drugog mandat to sigurno i učiniti, kako smo planirali, rekao je.


S obzirom na to da nije riječ o malom ukupnom iznosu potrebnom za tu mjeru, novinari su premijera pitali od kuda će se namaknuti novac, a Plenković je odgovorio kako će se kroz međuresorne konzultacije vidjeti koliko će to koštati te dodao kako je najvažnije da Hrvatska opstane.


- Bez demografije, bez ljudi, sve što ulažemo ima manje smisla. Prema tome, demografska politika je vrlo bitna, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!