00:07 / 24.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Idemo odmah raditi, oporbi nudimo dijalog

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon što je u Hrvatskom saboru navečer izglasana Vlada, najavio je da odmah kreće raditi te poručio da oporbi nudi dijalog u mandatu koji slijedi.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon što je u Hrvatskom saboru navečer izglasana Vlada, najavio je da odmah kreće raditi te poručio da oporbi nudi dijalog u mandatu koji slijedi.

Izglasana Vlada Andreja Plenkovića 
Vlada u petak o prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba 
Plenković predstavio sastav nove vlade 

Nastojat ćemo i kao parlamentarna većina i kao Vlada realizirati naš program u sljedeće četiri godine na dobrobit svih hrvatskih građana u domovini i onih koji žive izvan Hrvatske, najavio je Plenković koji je od danas na čelu svoje druge Vlade. U izjavi nakon dobivanja povjerenja Sabora, kazao je da oporbi nudi dijalog, koji, dodao je, "neki oporbeni čelnici očito nisu razumjeli prije nekoliko dana, ali imat ćemo prigode".

- Vjerujem da će to polako, kada se zaborave izbori koji su očito još friški, naročito oporbenim zastupnicima, ići lakše, rekao je. Ocijenio je da je današnja rasprava bila u skladu s očekivanjima.

- Računamo na 76 zastupnika. Važna je kompaktna djelotvornost parlamentarne većine i onda će sve biti ok, naglasio je premijer. Izvijestio je da su pripremljene sve točke za sutrašnju prvu sjednicu Vlade, na kojoj će prvi prijedlog biti Zakon o obnovi grada Zagreba te, uz ostalo, i izvješće o  predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije te o zadnjoj sjednici Vijeća i 22 milijarde eura namijenjenih Hrvatskoj.

Za rezoluciju Europskog parlamenta kojom je odbio dogovor šefova država i vlada o višegodišnjem financijskom okviru, Plenković je kazao da ga ona neće ugroziti. Pojasnio je da svaki put bude tako i da uvijek nakon inicijalnog dogovora na razini šefova država i vlada kreće proces 55 zakonskih akata koje Vijeće, odnosno, ministri trebaju usuglasiti s Europskim parlamentom te da taj proces  traje nekoliko mjeseci.

- Zato je bilo važno da ostvarimo dogovor ovog tjedna i damo sebi i parlamentu vremena da se do 1. siječnja postigne konsenzus i formalno usvoje svi akti kako bi cijeli višegodišnji financijski okvir, ovaj puta i instrument EU iduće generacije, stupio na snagu. Europski parlamentarci po defaultu uvijek žele veći proračun, dodao je. Charles Michel je predložio  1074 milijarde, a oni su htjeli 1300 milijardi eura, kazao je i dodao kako nikada do sada, pa ni ovaj put, neće doći do promjene nacionalnih omotnica za države članice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!