23:48 / 25.10.2018.

Autor: HRT

Plenković: Iduće godine "Dani turizma" u Slavoniji

-

-

Foto: - / -

Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma u kojem smo ove godine ostvarili izvrsne rezultatek, rekao je među ostalim premijer Andrej Plenković na Danima hrvatskog turizma 2018.
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je u Hvaru, na završnici Dana hrvatskog turizma (DHT), nagradu za turističku destinaciju godine uručio gradu Zagrebu, istaknuvši pritom izvrsne ovogodišnje turističke rezultate u cijeloj Hrvatskoj, a najavio je da će se DHT 2019. godine održati u Slavoniji.

Nakon uručenja nagrade zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, premijer Plenković istaknuo je da je turizam za Hrvatsku iznimno važan i s dugom tradicijom.  , Vlada reformskim mjerama nastoji poticati investicije, a fiskalnim politikama stvoriti povoljne okvire za razvoj i rast gospodarstva, dodao je.

"Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma u kojem smo ove godine ostvarili izvrsne rezultate. Do kraja godine očekujemo 19,5 milijuna turista i 106 milijuna noćenja te preko 12 milijardi eura prihoda od turizma", naglasio je Plenković, najavljujući da se iduće godine u turizmu očekuje 1,1 milijarda eura investicija. Rekao je da se uređuju zakon o turističkim zajednicama te zakon o turističkom zemljištu, te da u Vladi, svjesni važnosti radne snage, povećavaju kvote za stranu radnu snagu, ali i sa 500 milijuna kuna kreću u pripremu centara kompetentnosti.

Premijer Plenković je podsjetio da se ove godine uložilo 30 milijuna kuna za aviopovezivanje Hrvatske sa svijetom, što je pridonijelo povećanju broja aviolinija, ali i dvoznamenkastom porastu prometa u gotovo svim hrvatskim zračnim lukama. "Sada smo na Hvaru, gdje ćemo sutra na sjednici Vlade predstaviti 49 projekata za otoke, nova zakonska rješenja za otoke i druge mjere, jer na otocima je tek svaki 30. stanovnik Hrvatske, a na njima se ostvari četvrtina ukupnih noćenja u turizmu", najavio je premijer iznoseći i podatak da se u 2017. godini na otoke uložilo 1,7 milijardi kuna, o čemu će također biti riječi na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Na kraju je zahvalio svima u turizmu na trudu i zalaganju za sjajne rezultate, najavljujući da će se iduće godine DHT održati u Slavoniji, u Osijeku, što je inicijativa koja se uklapa u Vladin 'Projekt Slavonija'.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je, pak, da će se iduće godine početi izrađivati nova strategija razvoja turizma za razdoblje do 2025. godine, kao i da očekuje da će se ciljevi iz aktualne strategije do 2020. godine i ostvariti.

Među desetak nagrada ili top 10 u turizmu za 2018., koje su dodijeljene završne večeri DHT-a u Hvaru, iznimnim pljeskom publike dočekane su hrvatske turističke nagrade Anton Štifanić za životno djelo Jerku Sladoljevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!