10:52 / 29.01.2020.

Autor: Hrvatski radio/IMS/HRT

Plenković: Imam jamstva da će Beroš imati 76 ruku

-

-

Foto: - / -

Govoreći o izazovima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, premijer Plenković jutros je na tribini Hrvatskog radija komentirao i smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića.
Govoreći o izazovima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, premijer Andrej Plenković jutros je na tribini Hrvatskog radija komentirao i smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića za kojega je između ostalog rekao da se nije stigao baviti koronavirusom, ali i njegovu predloženu zamjenu Vilija Beroša.

U razgovoru s komentatoricom HRT-a Jasminom Popović rekao je:

- Razlozi za smjenu ministra Kujundžića nisu izravno vezani za koronavirus, ali s obzirom na to da predsjedamo i da će možda biti izvanrednih sastanaka Vijeća ministara zdravstva, moramo biti u potpunosti pripravni u funkciji onoga što se očekuje od Hrvatske koja predsjeda Vijećem. Predložio sam jučer dr. Vilija Beroša. Sutra ujutro u 8.30 je sastanak Odbora za zdravstvo, vjerujem da će Sabor novoga ministra potvrditi u petak.

Na pitanje ima li jamstva da će imati 76 ruku, odgovorio je:

- Imam.

Na pitanje što od Beroša očekuje, odgovara:

- Pa gledajte, on je čovjek koji je u ministarstvu, dakle pomoćnik je ministra za ovih otprilike devet mjeseci koliko je ostalo do kraja mandata ove Vlade. Važno je da taj posao nastavi netko tko je ukopčan u sve procese, zna točno koji su zakonski prijedlozi na dnevnom redu, kakvi su proračunski okviri, koji su konkretni problemi hrvatskoga zdravstva i on će se sa svim tim problemima baviti i nastaviti dati svoj doprinos rješenjima.

Hrvatski radio uz potporu Ureda Europskog parlamenta nastavlja serijal rasprava o europskim politikama te najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije.

Nakon što je u prvom dijelu tribine komentirao aktualnosti, u drugom je dijelu premijer dao presjek prioriteta predsjedanja Vijećem EU.

Pogledajte cijeli razgovor:O hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a osim Andreja Plenkovića na tribini govorili su i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović, potpredsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i dr. sc. Sandro Knezović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose:

Klisović smatra da EU "ne grabi dovoljno brzo naprijed kao naši konkurenti", osobito kada je riječ o tehnološkom napretku i umjetnoj inteligenciji.

- Ako želimo biti utjecajni, onda moramo i reagirati, rekao je Klisović s kojim se slaže Grlić Radman.

- Mi namećemo sebe i moramo biti prodorni. Namećemo se s pozitivnim rješenjima i prijedlozima, dodao je Grlić Radman.

Klisović je upozorio na sporost EU-a u donošenju odluka. Kazao je "da u kriznim situacijama, kada treba brzo reagirati, Kina i Rusija brzo donose svoje odluke. EU se prvo mora sastati pa razgovarati pa razmatrati.

Zemljama zapadnog Balkana bi se na zagrebačkom summmitu u svibnju trebala dati jasnija europska perspektiva i ispraviti "povijesna pogreška" blokiranja Sjeverne Makedonije i Albanije na putu prema EU. Blokiranje tih dviju zemalja je prošle godine bilo "apsolutno strateški pogrešno", smatra Knezović, osobito s obzirom da je S. Makedonija "pokazala volju i kapacitet da promijeni vlastiti identitet".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!