Plenković: Nebitna su Tri majmuna, bitna je poruka

22.02.2021.

18:44

Autor: M.M./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

U Središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Raspravili smo sve aktualne teme o aktivnosti Vlade, Sabora, pripreme za Europsko vijeće koje je u četvrtak i petak, rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši kako je ključna tema zajednička borba protiv Covida.

- Prošli smo i sve kandidatura na razini županica i župana, gradonačelnica i gradonačelnika. Svi su do sada prošli te procedure na županijskoj razini i usuglasili se oko ključnih koraka koje se odnose na pripremu lokalnih izbora. 

Istaknuo je da još jedino HDZ Primorsko-goranske županije nije odredio svog kandidata.

- Imamo tri kandidatkinje za županice - u Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj i Istarskoj županiji, rekao je Plenković.

Osvrnuo se na otvoreno pismo koje mu je uputio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručivši kako je njegova današnja reakcija na pogrešnu objavu jednog riječkog ugostitelja na društvenim mrežama bila preoštra.

- Što se tiče reakcija na napade na slabije, ako netko ima rekord reakcija na napade na slabije onda je to moja vlada i ja osobno i kao predsjednik stranke i kao predsjednik Vlade. Primjetio sam da je na ovu objavu, koja je od prije 10-ak dana izostala jedna ozbiljnija rekacije gospodina Obersnela i totalna šutnja gospodina Zlatka Komadine, rekao je dodavši da su nebitna Tri majmuna i autor toga, već da je bitan trend i poruka.

Istaknuo je kako ne želi ulaziti u polemiku s vlasnikom ili voditeljem Tri majmuna jer ga to ne zanima.

- Jako dobro znam čitati, znam hrvatski jezik, razumijem poruke, vidim što znači diskriminacija, nesnošljivost i meni ne treba tumač onoga što mogu pročitati.

- Jesam li ja slučano pogrešno citirao kad kažem da nisu dobrodošli ni članovi, ni simpatizeri ni birači HDZ-a. Mislim da je to dovoljno jasno. I još da svatko tko drugačije misli da ga mi proglašavamo srbočetnikom. Da samo te dvije stvari stavim mislim da dosta dobro čitam i razumijem hrvatski jezik, rekao je i pozdravio reakciju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

- Nije valjda trebalo da ja to kažem, pa da se netko sjeti da to ipak nije OK, kazao je. 

- Koji je idući korak? Prvo pucamo, onda nakon toga ne puštamo u kafiće, što je treći korak? Kad netko ode tu u šetnju da ga netko s letvom po glavom lupi? To ne može. To je poanta. Moramo stvari nazvati onakvima kakve jesu. Ovo je šovinizam i rasizam. Koji je idući korak, možete i sami zaključiti, rekao je premijer Plenković.

- Mi smo već godinu dana u procesu zaštite zdravlja naših građana zbog problema koji nema veze sa vladom, Hrvatskom, našom odgovornošću, već globalnom pandemijom, rekao je Plenković dodavši da je razgovarao sa šest svojih kolega koji su također nezadovoljni što moraju imati restriktivne mjere, sprječavat nekome gospodarsku aktivnost i nalaziti financijska sredstva za očuvanje radnih mjesta.

- Restriktivne mjere idu da bi se očuvalo zdravlja, a kompenzacijske mjere za očuvanje radnih mjera se ne događaju slučajno već političkim odabirom i mjerama koje radi naša vlada. Isplatili smo više od 9 milijardi kuna. Ne govorim što smo oprostili za doprinose, za poreze, dali za likvidnost poduzeća... Naravno da te naknade nisu plaće od 100.000 kuna, to Hrvatska financijski ne može izdržati, ali zahvaljujući politici naše vlade Hrvatska je zadržala svoj put prema Schengenu, omogućila da radna mjesta budu manje više u istom okviru kao i prije pandemije. U tim okolnostima to je naš rezime. Je li to nekom dovoljno dobro, podržava li to ili ne, to je privatan stav, ali zabranjivati nekome da ulazi negdje to je već nešto drugo, rekao je. 

Predsjednik Vlade i HDZ-a na opetovana novinarska pitanja, nije želio odgovoriti hoće li dosadašnji privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić biti izabran za ravnatelja.

- Predlažem da vi, umjesto da meni postavljate pitanje, sada zatražite intervju sa Vanđelićem i pitate njega da li je on kazao da želi biti na čelu Fonda do ljeta. I da onda iz toga zaključite karakter privremenosti, poručio je. Također, nije želio spekulirati o odluci Upravnog vijeća Fonda za obnovu Zagreba koje odluku o novom ravnatelju treba donijeti sutra.

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je da će Upravnom vijeću Fonda za obnovu Zagreba kojem je na čelu, predložiti da za ravnatelja Fonda izaberu dosadašnjeg privremenog ravnatelja Damira Vanđelića.

- Ako smo ga stavili za privremenog ravnatelja i ako se raspisao natječaj i ako je ministarstvo to dobro analiziralo - onda bi Upravno vijeće moglo donijeti i odluku. Ali neću ja to prejudicirati danas. Privremenost karaktera angažmana dolazi od njega (Vanđelića), a ne od nas, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!