16:12 / 11.05.2019.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Imamo zemlju koja želi reforme

-

-

Foto: - / -

"Ja ne znam odakle GONG-u takav ekstrakt jednog simpatičnog i ugodnog razgovora s dvije sindikalne predstavnice".
Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu kako njegov razgovor s aktivistima na štandu referendumske inicijative "67 je previše" dan prije na zagrebačkom Britanskom trgu nije imao nikakve skrivene poruke, istaknuvši kako je Hrvatska zemlja koja želi reforme i ima Vladu koja je uvijek spremna na raspravu.

- "67 je previše" - posljednji dan za prikupljanje potpisa

- Ja ne znam odakle GONG-u takav ekstrakt jednog simpatičnog i ugodnog razgovora s dvije sindikalne predstavnice - izjavio je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon održanog govora na svečanosti u povodu Dana Europe na zagrebačkom Europskom trgu.

Naime, nevladina udruga GONG na svojem je Facebook profilu objavila fotografiju susreta premijera Plenkovića u petak navečer s volonterima koji su na Britanskom trgu u Zagrebu skupljali potpise za sindikalni referendum protiv odlaska u punu mirovinu sa 67 godina, komentirajući kako se Plenković aktivistima obratio s pitanjem: "Zašto to niste skupljali prije pet godina?".

- Išao sam kupiti kruh, mahnuli su mi, zamolili da prijeđem cestu; ja sam malo razgovarao s ljudima koji potpisuju, pitao ih znaju li da je to s odlaskom u mirovinu sa 67 iz vlade SDP-a ministra Miranda Mrsića. Ja pitam kako nije bilo skupljanja potpisa prije pet godina, pa nema odgovora. To što GONG kao neovisni NGO (nevladina udruga) priča, govori više o njima - istaknuo je premijer.

Za mirovinsku reformu premijer Plenković je rekao kako je to velika strukturna reforma koja ljudima osigurava veće mirovine bez diskriminacije, a koja je dobila odlične ocjene i Svjetske banke, i Europske komisije i rejtinških agencija. Imamo zemlju koja želi reforme, dodao je.

Vezano za reformu i sindikalnu inicijativu koja se tome protivi istaknuo je kako je "ovo faza skupljanja potpisa".

- Vidjet ćemo hoće li ih biti. Ako skupe, bit će rasprave. Ako ste za reforme, tu su, imate super ocjene te reforme, imate agendu da se sruši pa ćemo vidjet što će biti - poručio je premijer.

Na novinarsko pitanje o Vladinim demografskim mjerama koje je jučer predstavila ministrica Nada Murganić, premijer Plenković podsjetio je da je njegova Vlada napravila mnogo, od poreznih rasterećenja, rodiljnih naknada, sufinanciranja stambenih kredita za mlade obitelji, do izgradnje vrtića i škola.

Ocijenio je kako se ide u dobrom smjeru i mijenja ozračje, a za financiranje unapređenja demografske politike rješenja se traže i na razini EU-a, naglasio je.

Premijer nije htio komentirati današnji kontraprosvjed u Bleiburgu oko 150 pripadnika četiriju udruga antifašista iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije, napomenuvši da nije vidio o čemu je riječ.

Za središnju komemoraciju u povodu 74. obljetnice bleiburške tragedije iduće subote, 18. svibnja, na Bleiburškom polju, naglasio je da se ona mora provoditi u skladu s austrijskim zakonima.

U intervjuu za današnji Večernji list premijer Plenković je, uz ostalo, podsjetio da je pokrovitelj komemoracije Hrvatski sabor te poručuje da se na taj način osuđuju svi zločini poraća u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve. Rekao je da se komemorativni skup mora provoditi u skladu s austrijskim zakonima i poštujući žrtve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!