07:03 / 17.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Plenković: Informacijska sigurnost mora se rasvijetliti do kraja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nitko od sudionika sastanka nije davao izjave. S Pantovčaka je poslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti.
Gotovo dva sata trajala je dugoočekivana sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost. Zajedno su je sazvali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Raspravljalo se o informacijskoj sigurnosti u zemlji.

Donesene su dvije odluke i jedna preporuka državnim tijelima, u prvome redu kako bi se podignula svijest, znanje i učinkovitost institucija. Spomenuta je i afera "SMS" zbog koje je predsjedničin savjetnik Vlado Galić dao ostavku.

- Možemo reći da je spomenuto i to pitanje - i to na dva načina: prvo da se ona mora raščistiti i rasvijetliti do kraja, i drugo - da svi oni koji su na bilo koji način uključeni u davanje informacija, a dio su bilo policijskog, bilo nekog drugog sustava progona, moraju za to odgovarati, rekao je Plenković novinarima tijekom konferencije o raku u hotelu Westin. Podsjetimo, upravo se zbog curenja informacija iz istrage u aferi SMS otvorilo pitanje sigurnosti sustava.

Dodao je da "nije bilo nikakvih imena", nego se govorilo o modelima kako da se situacija riješi. Na upit traje li priča o aferi "SMS" predugo, uzvratio je kako "bilo koja tema koja je ovako kompleksna i osjetljiva traži svoje vrijeme". To vrijeme uzimaju policija i državno odvjetništvo, a ne politika, poručio je Plenković. Upitan kako mu se sada čini taj slučaj, s obzirom na to da je svojevremeno izjavio kako mu afera izgleda "sve gore i gore", kratko je odgovorio kako i dalje stoji iza te izjave.

Sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost komentirao je i Gordan Jandroković.

"Razgovarali smo o tome kako unaprijediti informacijsku sigurnost, o odnosima sa susjedima i situaciji vezano za migrante. Doneseno je i nekoliko akata koji se tiču tehničkih stvari u funkcioniranju sustava. Više od onoga što je rečeno u priopćenju ne mogu reći", izjavio je. Jandroković: Afera SMS još nije razriješena O sjednici je stiglo i šturo priopćenje iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u kojem stoji kako je na sjednici raspravljeno stanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. "U području neklasificiranih podataka Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Navode također da se raspravljalo o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja te trendovima migracijskih kretanja u okružju Republike Hrvatske: "Vijeće za nacionalnu sigurnost u redovitoj proceduri odobrilo je uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!