10:55 / 05.08.2020.

Autor: HRT

Plenković: Iskrenu pomirbu graditi na istini

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

- Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

- Današnji dan je u znaku pobjede, zahvalnosti i ponosa, prožet je pomirbom i pijetetom, koji su temelji hrvatskog zajedništva. Poseban je osjećaj govoriti iz drevnog Knina, Zvonimirova grada, kazao je Plenković. Istaknuo je da je povijesni trenutak kada prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman ljubi hrvatsku trobojnicu na Kninskoj tvrđavi.- Taj povijesni trenutak i danas u svima nama budi ponos i duboku zahvalnost, jer je značio da je rat završio, da će se stotine tisuća progranih moglo vratiti svojim domovima. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo pobjede nad velikosrpskom politikom Slobodana Miloševića. Stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, "Oluja" je razbila obruč oko bihaćke enklave. Pretrpjeli smo ogromnu ratnu štetu zbog čega je Hrvatska izgubila 15 godina razvoja. Oluja je bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna. Bila je prekretnica za mir i stabilnost jugoistočne Europe. Obuzima nas zahvalnost prema hrvatskim braniteljima, kao trajna obveza, izjavio je među ostalim premijer Andrej Plenković.  

Pobjednik koji ne zna praštati, sije klice novih razdora

- Današnji dan budi i ponos, na umu su nam hrabrost, odlučnost, sloga i slava koju je hrvatski narod tih dana pokazao. Želimo da naši mladi budu ponosni, da Hrvatsku razvijaju kao zemlju samosvjesnih ljudi koji drže do nacionalnih vrijednosti. Pobjednik koji ne zna praštati, sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi, riječi su Franje Tuđmana u Vukovaru 1997. koje je uputio budućim hrvatskim povratnicima i lokalnom srpskom stanovništvu. S tugom se i pijetetom prisjećamo svih protjeranih i poginulih u obrani Hrvatske, civilnih žrtava i žrtava ratnih zločina počinjenih u ime velikosrpske ideologije, tim više što za mnoga od tih nedjela nitko nije odgovarao. Utoliko više žalimo za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, kojih je na žalost bilo. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo. Svaki takav čin je ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata. Svjesni smo da je pobjeda u Oluji bila traumatična za brojne hrvatske Srbe, naglasio je premijer.

Staloženo sagledati slojevitost tadašnih zbivanja

- Dok je za većinu Hrvata odlazak dijela srpskog stanovništva iz njihovih domova i zavičaja na dotad okupiranim područjima bio zbjeg koji su organizirali kninski pobunjenici, za mnoge Srbe to je zbjeg pred hrvatskim snagama. Vrijeme je da 25 godina poslije staloženo sagledamo slojevitost tadašnih zbivanja. Hrvatska je mnogo učinila na povratku hrvatskih Srba. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svoga naroda već i svršetak rata koji je stvorio uvjete za njihov povratak u Hrvatsku, dodao je Plenković.

Svi zločini nastavit će se procesuirati

- Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi, bila ona hrvatske ili srpske nacionalnosti. Time pokazujemo velikodušnost i humanost pobjednika koji unatoč svemu žali zbog svakog posrtaja ili nespriječenog zločina. Isto očekujemo od svih dijelova hrvatskog društva, osobito od predstavnika Srba u Hrvatskoj koji trebaju jasno osuditi sve zločine počinjene protiv Hrvata. Imajmo svi hrabrosti i ljudskosti da podjednako iskažemo pijetet prema svim žrtvama. Iskrena pomirba može se graditi samo na istini. Svi zločini koji je zastarijevaju nastavit će se i dalje procesuirati. Hrvatska je bila napadnuta i kao pobjednica pružila je ruku pomirbe i sada gradi svoju budućnost, zaključio je svoje obraćanje Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!