12:50 / 20.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Plenković: Istanbulska konvencija bit će na Vladi, radimo na finalizaciji interpretativne izjave

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković rekao je da će se na ovotjednoj sjednici Vlade najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija zajedno s interpretativnom izjavom.
Premijer Andrej Plenković rekao je da će se na ovotjednoj sjednici Vlade najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija zajedno s interpretativnom izjavom.

Komentirajući najave SDP-ovih zastupnika da neće glasovati za ratifikaciju Konvencije upravo zbog te izjave, kaže kako bi volio da se to dogodi jer bi to pokazalo da je riječ o politikanstvu te bi se postavilo pitanje kredibiliteta oporbe.

Ja ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave. Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu, nije to napravio tri godine, a sad pokreće čak i interpelacije i sad se na neviđeno prijete da neće glasati za. Kakav kredibilitet mogu imati?, dodaje Plenković. Naglašava i da tema zaštite žena od nasilja nije tema koju si samo jedan dio političkog spektra može "priveligirano uzeti kao njegov".


U ovom trenutku radimo na finalizaciji interpretativne izjave, dakle što se tiče stava Vlade, taj dokument će sigurno doći na sjednicu Vlade. Želimo usuglasiti njezin sadržaj i s partnerima. Htio bih postići što širi konsenzus o dokumentu koji prije svega ima za cilj sprečavanje nasilja nad ženama i u obitelji, otkloniti strahove svih onih koji u vezi tog teksta vide određene probleme ili neke moguće daljnje korake, rekao je Plenković novinarima nakon što je u kompaniji Ericsson Nikola Tesla bio na prezentaciji aktivnosti pod nazivom "Usmjereni na budućnost".

Temeljito smo analizirali sve aspekte, konzultirali pravnu službu Vijeća Europe, dodaje Plenković i ističe da u Konvenciji ne vidi nikakve skrivene namjere.
Ne vidi razloga da Konvenciju ne podrže ministri u Vladi. I s te strane moja će Vlada napraviti ono što SDP-ova vlada nije napravila, a imala je dvije i pol godine, kazao je.

Novinari su ga pitali može li otpor Katoličke crkve i udruga te dijela stranačkih kolega prema Konvenciji spriječiti njezinu ratifikaciju u Saboru, a Plenković odgovara kako smatra da će saborska rasprava biti dobra prigoda da se o toj temi malo sadržajnije i argumentiranje porazgovara u hrvatskoj javnosti.Profesor Dugalić: Zašto su biskupi protiv Istanbulske konvencije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!