Plenković: Isticanje ustaške zastave neprihvatljivo i kažnjivo

15.09.2023.

21:16

Autor: S.M./HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Borna Jaksic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u Osijeku da je isticanje ustaške zastave neprihvatljivo i kažnjivo. Izrazio je nadu da će publika moći biti na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije u listopadu u Osijeku.

Premijer Plenković izjavio je to referirajući se na slučaj u kojem su izgrednicima izrečene zatvorske i novčane kazne zbog unošenja ustaške zastave na riječki stadion Rujevica tijekom utakmice Hrvatske i Latvije.

- Budimo fer prema reprezentaciji koja nam čini toliko zadovoljstvo i omogućimo Osječanima i svim prijateljima nogometa da dođu na novi stadion i vjerujem u novi uspjeh hrvatske reprezentacije, poručio je Plenković.

- Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju rekao je da je svima, cijelo vrijeme, a osobito u posljednjih pet i pol godina pružila vrhunske sportske uspjehe koje nemaju zemlje naše veličine. Od zemlje naše veličine Urugvaja nije bilo da je netko ostvarivao takve uspjehe, a Urugvaj je bio prije Drugog svjetskog rata, rekao je premijer.

Hrvatski nogometni savez (HNS) prije je izvijestio je da je Općinski sud u Rijeci izrekao prvookrivljenom D. C. novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D. S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana zbog isticanja ustaške zastave na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Latvije na stadionu Rujevica.

Uz to, obojici je određena zaštitna mjera prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!