17:09 / 28.10.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Plenković: Izbjeći zatvaranje, Vanđelić na čelu Fonda za obnovu

-

-

Foto: - / -

U središnjici HDZ-a održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, i to prvi put dijelom preko videoveze.
U središnjici HDZ-a održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, i to prvi put dijelom preko videoveze.

➡️ Plenković: Milanović je iznio neistine i laži
➡️ Vučetić: Milanović i Plenković kao birokrati koji nam oduzimaju budućnost

U središnjici stranke bili su samo premijer Andrej Plenković, ministar Tomo Medved i glavni tajnik Krunoslav Katičić, a svi ostali članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća sudjelovali su putem videoveze.

Tema je bilo mnogo, od prijedloga rebalansa proračuna koji će se sutra naći na sjednici Vlade, preko borbe protiv radikalizacije i govora mržnje, pa sve do unutarstranačkih izbora i Nacionalne razvojne strategije do 2030.

Plenković je vrh stranke izvijestio o tome da će sutra biti poznata odluka o visini minimalne plaće te da će Damir Vanđelić na sutrašnjoj sjednici Vlade biti imenovan kao privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa.

➡️ "U svom filmu"- Damir Vanđelić: Nikada se ne treba predati

Ipak, u najvećem dijelu svoje izjave medijima nakon sjednice Plenković se osvrnuo na borbu protiv koronavirusa. Večeras smo čuli da Njemačka ulazi u djelomični lockdown, a brojna novinarska pitanja ticala su se toga razmišlja li Hrvatska o nečemu sličnom i pod kojim uvjetima.

Plenković je odgovorio da je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom, ali da će se pojedine mjere pooštravati, odnosno prilagođavati i da će se istovremeno nastojati izbjeći situacija kakvu smo imali tijekom proljeća.

- Brojevi u brojnim drugim državama Europske unije su u biti puno gori nego u Hrvatskoj. Situacija je pod kontrolom. Pratimo na dnevnoj bazi, rade se projekcije, više smo puta komunicirali da ćemo tu utakmicu balansiranja između zaštite zdravlja i održavanja gospodarskih aktivnosti morati voditi dok god se praktički ne verificira jedno od istraživanja koje rade na tome, dakle, brojne farmaceutske kompanije, dakle, cjepiva, koje mi se u ovom trenutku čini jedini pouzdani način zaustavljanja širenja epidemije. Do tog trenutka Hrvatska će pooštravati mjere, ali nastojat ćemo izbjeći zatvaranje i broj restriktivnih mjera kakve smo imali na proljeće, poručio je Plenković.

Zahvalio je epidemiolozima i liječnicima koji zadnjih osam mjeseci ulažu nadljudske napore te pozvao građane, koji su pozitivni na testiranju, da transparentno informiraju službe o svojim kontaktima i omoguće njihovo praćenje.

- Ako su ljudi iskreni i navedu sve kontakte, taj posao je lakši, rekao je Plenković.

Uoči početka sjednice Medved je novinarima rekao i da je Koordinacija sustava domovinske sigurnosti uputila prema Vladi zaključak i predložila čitav niz mjera o kojima će se raspravljati na Vladi, a prvenstveno su usmjerene ka sprječavanju radikalizacije i govora mržnje u društvu.

Ministar je čestitao i odlikovanim pripadnicima Prve gardijske brigade.

- Čestitam svim mojim dragim Tigrovima. Zbog obveza koje sam imao nisam mogao nazočiti dodjeli odlikovanja, dodao je i najavio dostojanstveno obilježavanje 30. obljetnice Tigrova 5. studenoga u zagrebačkoj vojarni Croatia.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!