13:03 / 08.10.2018.

Autor: P.F./J.L./HRT

Plenković: Izbor Komšića nije dobar za Hrvate, ali ni za BiH

-

-

Foto: - / -

Cilj je da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, BiH, rekao je premijer Plenković.
Rezultate izbora u BiH komentirao je i premijer Andrej Plenković.

Prije svega pozdravio je održavanje općih izbora u BiH i čestitao svima izabranima na svim razinama vlasti. Žao mu je da se ponovno, zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru, ponovila situacija da priadnici jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnika u Predsjedništvu BiH drugom narodu, tj. hrvatskom narodu. To je razvidno iz izbornih rezultata, rekao je.

- Ekskluzivni intervju - Komšić za HRT: Tužit ćemo Hrvatsku!

Cilj je da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, BiH, rekao je. Istaknuo je da je član Predsjedništva Dragan Čović u mandatu od protekle četiri godine napravio ključne iskorake na putu BiH prema EU-u. Smatra da je i ta činjenica mogla i trebala biti honorirana. BiH nema većeg i iskrenijeg saveznika od RH neđu članicama EU-a sigurno nema, istaknuo je Plenković.

Nastavit ćemo suradnju s institucijama BiH, gajiti dobre, kvalitetne odnose, ali ćemo se zalagati za poštovanje principa jednakopravnosti svih kostitutivnih naroda, osobito Hrvata koji su najmalobrojniji i kojima ovakav scenarij koji smo vidjeli noćas nije dobar, a nije dobar ni za BiH, rekao je premijer.

Predsjednica: Vjerujemo u doborsusjedske odnose

Bez obzira na nažalost prve euforične i pomalo neprimjerene izjave koje smo čuli iz susjedne države, čvrsto vjerujemo u dobrosusjedske odnose", između dvije zemlje, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirajući izbor Komšića za predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH.

"Osobno ću se nastaviti apsolutno zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost  i prava hrvatskog i svih ostalih naroda i građana BiH, za euroatlantski put BiH, za njeno što je moguće brže članstvo u EU i, kada je riječ o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo, Hrvatska i ja osobno se zalažemo za njegovu punu i što bržu aktivaciju", poručila je Grabar-Kitarović.Petrov: Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata

Predsjednik Mosta Božo Petrov na društvenoj mreži komentirao je izbor Željka Komšića za predstavnika hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Smatra da Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata, a Hrvatima u toj državi poručio je: "Niste sami!"

"Dragi Hrvati u BiH, niste sami! Nametanje Komšića voljom bošnjačkih birača već treći put pokazuje nam bolnu činjenicu kako se ovakav izborni zakon zloupotrebljava kako bi se dokidala prava hrvatskome narodu. Željko Komšić, za razliku od sramotne suradnje koju je u prošlosti imao s određenim hrvatskim političarima, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata jer on to nije!, napisao je Petrov na Facebooku. 

Naglasio je i kako je vrijeme da se Republika Hrvatska krene ponašati suvereno i ispunjavati svoju ustavnu dužnost o zaštiti Hrvata u BiH. Hrvatska je članica EU više od pet, a NATO-a više od devet godina. Takva vanjskopolitička pozicija mora biti iskorištena kako bi se ovoga puta svijetu pokazalo što Hrvati u BiH prolaze, radi pronalaska rješenja i prestanka kolektivne i sustavne, višedesetljetne majorizacije Hrvata u BiH, poručio je Petrov. 

Petrov je pozvao sve svoje kolegice i kolege koji se bave politikom da, bez obzira na političke preferencije, ideološka stajališta i različitosti, svi zajedno strateški i konkretno stanu u zaštitu Hrvata u BiH. Očekujem i da hitno na tematskoj saborskoj sjednici usuglasimo početne korake međustranačkog djelovanja i komuniciranja ovog problema, jer tako se očito u Europi u 21. stoljeću treba štititi demokracija, pravo glasa i dostojanstvo jednog europskog naroda. #NisteSami, zaključio je Petrov.

Inače, komplicirani ustroj BiH podrazumijeva koaliranje na državnoj razini u bilo kojem slučaju ishoda izbora, a u Federaciji BiH vlast je moguće uspostaviti isključivo temeljem proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!