09:08 / 27.06.2019.

Autor: HRT

Plenković: Izbor Pejčinović-Burić najveći je uspjeh u posljednjih 30 g.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade čestitao ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe.
Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade čestitao ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

- Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe 

-
To je zaista fantastično postignuće Republike Hrvatske. To je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh, kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u posljednjih 30-ak godina. Možemo biti ponosni na njeno ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Možemo biti ponosni i na međunarodni položaj i ugled Republike Hrvatske, kazao je među ostalim premijer Plenković. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontiniutetu rada u VE od hrvatskog primitka 1996. godine.

Potom se osvrnuo na obilježavanje Dana državnosti i Dana antifašističke borbe. Podsjetio je i na šahovski turnir u Hrvatskoj "Grand Chess Tour 2019" te je naglasio da su ondje aktualni i dva bivša svjetska prvaka.

Premijer je govorio i o pripremama za ispunjavanje svih kriterija za ulazak u schengenski prostor. Istaknuo je da je još Jean-Claude Juncker rekao da će ova Europska komisija predložiti da Hrvatska uđe u schengenski prostor.

Premijer Andrej Plenković i ministrica Marija Pejčinović Burić održat će konferenciju za novinare u 15 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!