Plenković: Izvršna vlast je jedno, policija i DORH su drugo

08.05.2019.

15:58

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Održava se sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.
Održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

- Ostojić traži očitovanje službi o navodnom praćenju ministra Božinovića
- Predsjednica traži izvještaj SOA-e o "aferi SMS"
- Varga pušten, ali pretražit će mu elektroničku opremu

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pred novinare je izašao premijer Andrej Plenković.


Komentirao je nove momente oko "afere SMS".

- Nema nikakvih osjećaja iznenađenja i zatečenosti. Izvršna vlast je jedno, policija i DORH su drugo. Oni moraju učinkovito raditi svoj posao.  Priča se mora rasvijetlili do kraja. Ne kanim više reći jer da znam što je u istragama, to bi bilo jako loše za naše institucije.

Na novinarski upit je li razgovarao s Brkićem, Plenković kaže da su još u rujnu razgovarali "kada se pojavila ta situacija".

- Sve što smo si trebali reći u tom trenutku smo si rekli, nemam posebne potrebe da otvaram takvu vrstu razgovora. Kada se sve nadležne institucije, koje se trebaju baviti ovakvim pitanjima do kraja angažiraju i očituju, onda ćemo znati o čemu se radi.

Komentirao je Brkićevu opasku da je UDBA zaslužna za to što mu se podmeće.

- Ja ne poznajem to...Kreativan odgovor, ne moj.Milijan Brkić: Ovo je obrazac starih struktura UDBA-e

Vjerojatno najspominjaniji političar posljednjih dana je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je došao na Predsjedništvo HDZ-a. Dao je izjavu novinarima.

- Evo mene dobri ljudi. Već sam rekao i ne želim se ponavljati. Jako je zanimljivo kako su navodno mailovi i SMS-ovi koji su navodno pronađeni kod Varge svi lažni kad su u pitanju druge osobe, a samo kad je moje ime i prezime u pitanju, onda je sve istina. Zašto je to tako, to ostavljam vama na razmišljanje, rekao je Milijan Brkić.

- Što se tiče zadnjih napisa, zanimljivo je da sam protekli vikend proglašen malim Rankovićem. Koliko znam, on je bio suradnik onog zločinca Tita i pao je jer je prisluškivao Tita i Jovanku. Sad se mene stavlja u kontekst, izlazi dezinformacija u medijima da sam prisluškivao ministra MUP-a, predsjednika Vlade, ne zamo samo tko je Jovanka u toj priči. Evidentno je da se u tu operaciju uključila stara struktura UDBA-e. To je njihov obrazac, takvih dezinformacija, priča i konstrukcija. Naravno, "stari pas koristi trikove koje je naučio", rekao je Brkić.Jandroković: Vrijeme je da otkrijemo tko su ti ljudi, ako se to događalo

Na novinarski upit, uoči sjednice Predsjedništva, kako komentira napise da je postojala skupina koja je planirala prisluškivati ministra Davora Božinovića, Gordan Jandroković rekao je sljedeće:

- Ako je postojala takva skupina, onda se država s time treba obračunati. Nadležna državna tijela moraju profesionalno odraditi svoj posao i utvrditi što se događalo. Ne mogu zaključivati temeljem medijskih natpisa jer nemam nikakvih službenih informacijama.

- Vrijeme je da doznamo tko su ti ljudi, ako se to događalo, očekujem da će nadležna državna tijela odraditi posao "kako bi se taj tumor" skinuo s hrvatskog društva.

Na upit hoće li moguće nezakonito prisluškivanje biti tema Predsjedništva, Jandroković kaže da poštuju trodiobu vlasti.

Na pitanje hoće li Milijana Brkića pitati što zna o cijeloj priči, a s obzirom da se navodi da je njegov kum Blaž Curić tražio od Franje Varge da prisluškuje ministra Davora Božinovića.

- Nemojte miješati politiku i rad nadležnih državnih službi. Naš je zadatak stvoriti takvo ozračje u kojem će oni nepristrano odraditi takav posao. Ne želim pokloniti nikome svoje povjerenje, ako postoje indicije da se događalo nešto drugo. Kolega Brkić negira povezanost s tim što se događalo. Policija i ono što se pojavilo u medijima kaže nešto drugo. Ne mogu ja suditi što je istina i procjenjivati tko je u pravu, a tko ne. Očekujem od državnih službi da utvrde što je istina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!