17:11 / 08.11.2019.

Autor: D.M./HRT

Plenković: Kad se donese stav, toga se treba pridržavati

-

-

Foto: - / -

Prijepori oko blagdanskog kalendara vila su tema su i na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a.
Saborski odbor za ratne veterane danas je na telefonskoj sjednici povukao svih pet amandmana na Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojim su, među ostalim, tražili i da Dan antifašističke borbe više ne bude praznik. Prijepori oko blagdanskog kalendara bili su tema i na predsjedništvu i nacionalnom vijeću HDZ-a.

- Culej o mogućem izbacivanju iz HDZ-a: "Od volje im, k'o Šokcu post"
- Odbor povukao amandmane - Đakić pojasnio

- Održali smo sjednicu Predsjedništva i Nacioalnog vijeća. Raspravili niz aktualnih tema. Jednoglasna je potpora svim prijedlozima Vlade u Saboru - rebalansu proračuna, proračunu, zakonu o blagdanima, predstojećim zakonima kaznenog zakonodavstva kao i paketu poreznih reformi. Također Ivan Anušić nas je izvijestio o pripremama za kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće izbore. Stranka je pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade i stranke te smjeru društva i države koje vodimo, kazao je Andrej Plenković nakon sjednice.

Dodao je kako o povlačenju amandmana Odbora ratnih velikana koji su predlagali da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan - nije bilo razgovora. Pojasnio je kako Milijan Brkić u tom trenutku nije bio na sjednici Odbora, a Josip Đakić je, nakon što je još jednom razmotrio stvari - povukao prijedlog. "Postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj HDZ-a. Povremeno je dobro na njih podsjetiti jasnim porukama - trebamo voditi računa o antifašizmu koji se ne smije poistovjetiti sa zločinima komunizma. Mi tu dilema nemamo. Svi su danas ponovno potvrdili potpunu privrženost takvoj politici i stavu", dodao je.Na pitanje što će biti ako Stevo Culej bude glasovao protiv Vladinog prijedloga zakona o blagdanima, Plenković je ponovio kako je potpora takvom prijedlogu bila jedinstvena, i to u više navrata, i prije nego je došao u Sabor. "Mi stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije, stavova i prijeloga zakona moraju se pridržavati naši saborski zastupnici", naglasio je. Dodao je kako postoje pravila igre u stranci "demokracija unutar stranke je odlična", ali kad se donese određeni stav i formira politika "toga se treba pridržavati".   

Premijer je ponovno oštro osudio postavljanje spomen ploče u Novom Sadu zapovjedniku JNA koji je poginuo u agresiji na Vukovar te kazao: "Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati i koja će uvijek u odnosima između Hrvatke i Srbije izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i tu smo jasni i čvrsti. Vidjet ćemo kakva će biti daljnja komentiranja ove teme. U Ženevi, dodao je, nije bilo rasprave o tome da se Vučiću uskrati dobrodošlica na sastanak EPP-a u Zagrebu.

Izjave uoči sastanka u HDZ-u

- Sad ćemo sve raspraviti. Bitno je da se taj zakon usvoji onako kako ga je Vlada predložila, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, zamoljen da komentira činjenicu da je saborski Odbor za ratne veterane povukao amandman kojim je tražio da 22. lipnja, Dan anitfašističke borbe ne bude državni praznik.Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a rekao je kako je, što se tiče Zakona o državnim blagdanima, fokus na 30. svibnja kao Dana državnosti i isto tako, da se izrijekom navede za 23. kolovoza da je to Dan žrtava totalitarnih sustava, a posebno komunizma , jer je hrvatski narod najviše žrtava podnio pod komunizmom, i uvođenje Dana sjećanja 18. studenog. To je fokus, a sve ostalo je irelevantno i nebitno. Na pitanje je li on za to da Dan antifašističke borbe ostane državni praznik, Brkić je samo ponovio "Sve ostalo je nebitno".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!