19:43 / 09.11.2020.

Autor: P.F./T.V./HRT/Hina

Plenković: Kolona sjećanja bit će dostojanstvena i sigurna

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković kaže kako će i ovogodišnja Kolona sjećanja u Vukovaru biti organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara, a u organizaciji uzet će se u obzir epidemiološke okolnosti.
Uoči sutrašnjeg nastavka saborske sjednice, Klub zastupnika HDZ-a održao je sastanak putem videoveze. Nakon završene sjednice premijer  i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je ispred Središnjice HDZ-a odgovarao na niz novinarskih pitanja o aktualnim zbivanjima i planovima, među kojima i o organizaciji Kolone sjećanja. S tim u vezi, najavio je da će sve potankosti biti raspravljene u utorak na sastanku Vijeća za domovinski pijetet.

➡️ Penava: Neće biti grijeh ako netko ne dođe u Vukovar

Upitan može li se Kolona sjećanja održati s većim brojem ljudi, rekao je da će Kolona sjećanja biti organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara.

Podsjetio je kako je HDZ-ova Vlada promijenila i Zakon o blagdanima, spomendanima, te je ove godine 18. studenoga prvi put neradni dan na koji ćemo se prisjetiti  žrtava Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje.

Namjera je Vlade, naglasio je, da cijelo obilježavanje bude dostojanstveno, a opet da se uzmu i obzir i epidemiološke okolnosti.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković nakon sjednice izjavio je novinarima da su on i nekoliko članova Kluba HDZ-a bili u stranačkoj središnjici, a ostali u svojim kućama i uredima.

Govorilo se i o predloženom rebalansu proračuna, petom krugu porezne reforme te daljnjim aktivnostima u borbi protiv epidemije i najavljenoj interpelaciji oporbe o radu Vlade koju je podnio dio oporbe, vezano za projekt vjetroelektrane Krš - Pađane.

➡️ Ujedinjena oporba pokrenula opoziv ministar Ćorića

Vezano za interpelaciju o radu Vlade glede projekta Krš - Pađene premijer Plenković je naglasio kako je već prošli tjedan u raspravi o izvješću o radu Vlade rekao da je cijela ta inicijativa promašena. Ističe da se njezina bit odnosi na 2013. godinu i na Vladu Zorana Milanovića.

- Ona najmanje veze ima s našom Vladom, vjerujem da će biti odbačena, rekao je Plenković.

U vezi s tim rekao je kako vjeruje da će biti raspravljena i odluka o tarifama i sklapanje ugovora 2013. 

Premijer Andrej Plenković je, nakon sastanka, odgovorio i na novinarsko pitanje komunicira li s predsjednikom Zoran Milanovićem u vezi s održavanjem najavljene sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Hajdemo malo staviti stvari na čistac, da vidimo tko normalno priprema termine, a tko ne, rekao je premijer te dobio pitanje "Čujete li se Vas dvojica uopće?"

- Ne. Pa nema nikakve potrebe za tim. Baš nikave. Ne vidim zašto. Nakon ovoga, nakon toga što je Marko Milić yutelova škola.

- Zašto?, upitan je Plenković.

- Ne, ne kažem Vam. Tamo gdje trebamo surađivati ćemo surađivati, rekao je Plenković.

Dodao je kako je posljednji put sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bila u jeku epidemije koronavirusa na njegov poticaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!