20:37 / 07.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Plenković komentirao aferu "SMS" i Tolušića

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novinari su premijera pitali i što će učiniti ako se pokaže da krak te skupine koja stoji iza afere seže do samog vrha HDZ-a.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Bruxellesu da ne može komentirati medijske napise da je Blaž Curić, kum potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, zatražio od Franje Varge, optuženika iz afere "SMS", da nadzire elektroničku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića ograđujući se da nema potrebnih saznanja.

- Varga pušten, ali pretražit će mu elektroničku opremu
- Predsjednica o prisluškivanju: Ne možemo špekulirati što se dogodilo
- Protiv Tolušića predmet za sukob interesa

- Što se tiče detalja koji izlaze u medijima, ja zaista nemam podataka iz istrage niti ih mogu imati kao predsjednik Vlade. Želimo da se cijela ta priča zaista rasvijetli do kraja i to govorim od početka, odgovorio je Andrej Plenković na pitanje novinara je li on osobno ili njegov tim bio meta navodnog prisluškivanja.

- Znate da je fabriciranje navodnih SMS poruka između mene i Martine Dalić nešto što je pušteno u javnost, sigurno ne s ciljem da stabilizira Vladu, nego da je destabilizira. S obzirom na kvalitetu uratka bilo je jasno da je riječ o fabrikaciji, rekao je Plenković.

Novinari su Plenkovića pitali i što će učiniti ako se pokaže da krak te skupine koja stoji iza afere seže do samog vrha HDZ-a.

- O tome ćemo kada zaista utvrdimo što je tu točno na stvari. Nemam te podatke, detalje i ne mogu o tome suditi. Kada dobijemo cjelovitu informaciju zakonitim, pravnim putem, kako je jedino i moguće, onda ćemo o tome razmišljati. U ovoj fazi ja jednostavno iz svoje ustavne i pravne pozicije nemam dovoljno saznanja da iznesem bilo kakav kategorički stav, a da nisam siguran u to što kažem, rekao je Plenković.

Što se tiče medijskih napisa o različitim podacima površine kuće ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Plenković je rekao da će to objasniti sam ministar.

- Koliko sam razumio, on će to sam pojasniti javnosti. Mi smo se jučer čuli i rekao mi je da je nekoliko puta sve to objasnio, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!