14:55 / 19.02.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Plenković komentirao Kovačeve optužbe protiv Šeksa

-

-

Foto: - / -

Pitat ću ga, znam da je on dosta ovako veliki šaljivdžija. To je iskusan čovjek i političar, rekao je Plenković o Šeksu.
Slučaj glavnog državnog odvjetnika uzburkao je vode i u HDZ-u. Glavni protukandidat Andreja Plenkovića za šefa stranke na skorim unutarstranačkim izborima, Miro Kovač, spornim smatra trenutak izbijanja afere. Na tu je izjavu ubrzo stigao odgovor druge strane: predsjednik HDZ-a ne vidi poveznicu.

Iz HDZ-a su pozvali sve sudionike i potencijalne kandidate na unutarstranačkim izborima da se suzdrže od netočnih i neutemeljenih izjava koje stvaraju loše ozračje među članstvom i nanose štetu ugledu stranke. Sve prigovore i žalbe o mogućim nepravilnostima u provođenju izbornog procesa, kandidati su dužni dojaviti Središnjem izbornom povjerenstvu.

Miro Kovač ustvrdio je da se zbog unutarstranačkih izbora događaju pritisci na terenu te da se ljude ucjenjuje radnim mjestima, kreditima i raznim natječajima.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas je s nevjericom komentirao optužbe kandidata za šefa stranke Mire Kovača da mu je prijetio Vladimir Šeks.

- Da mu je gospodin Šeks prijetio?, iznenađeno je upitao Plenković novinare uoči današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a, koji su mu rekli da je Kovač Šeksa optužio da mu je rekao da će mu nakon izbora trebati odvjetnik.

- Pitat ću ga (Šeksa, op. a.), znam da je on dosta ovako veliki šaljivdžija. To je iskusan čovjek i političar. Mislim, sad baš da gospodin Šeks prijeti gospodinu Kovaču..., rekao je Plenković, sugerirajući da se radi o preuveličavanjima i teorijama zavjere.

Glavni tajnik HDZ-a Ante Sanader kratko je o navodnoj prijetnji Kovaču rekao da je Vladimir Šeks - zafrkant.

- Naravno da je bilo u šali, demokratski su izbori i svaki član ima pravo glasa, rekao je Sanader.

Kazao je kako u stranci nema prijetnji, ucjena i zastrašivanja, a na Kovačeve tvrdnje da je masonska afera izmišljena radi unutarstranačkih izbora, kaže kako tu ne vidi nikakvu poveznicu.

Jandroković odgovorio Ivanu Kujundžiću

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je čuđenje što ga je kandidat za potpredsjednika stranke Ivan Kujundžić zatražio da zaustavi praksu obilježavanja HDZ-ovih obljetnica u vrijeme izborne kampanje.

Jandroković je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da je odlukom Predsjedništva i Nacionalnog vijeća odlučeno da neće biti obljetnica od 2. do 22. ožujka ako bude drugog kruga, odnosno do 15. ožujka ako bude samo jedan krug.

Jandroković je rekao da se radi o kompromisnom rješenju koje je po njemu najbolje.

- Trebalo je samo proučiti materijale, to nije u nadležnosti glavnog tajnika, nego je to odluka stranačkih tijela. To ne bi ni trebalo biti pitanje jer su obljetnice po meni dobra prilika za one koji imaju manju infrastrukturu, manju logistiku, da dođu među ljude i ako su kvalitetni, sigurno će ih članovi i članice prepoznati i mogu tamo sakupiti potpise, rekao je Jandroković.

Na komentar novinara da to onda ide na njihovu štetu Jandroković je rekao da ga zato i čudi da ga prozivaju zbog takva razloga.

Novinari su ga pitali i za komentar izjave kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača, koji je rekao da se na članove stranke vrši pritisak. Jandroković je rekao da je središnje izborno povjerenstvo pozvalo sve koji imaju konkretnih prigovora da se obrate te da nije bilo nijednog takvog prigovora.

- Takve ocjene vidim isključivo kao stvaranje određenog dojma i pokušaja alibija za moguće loše rezultate, rekao je Jandroković.

Kujundžić zatražio zaustavljanje prakse obilježavanja HDZ-ovih obljetnica u vrijeme kampanje

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić danas je od glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića i svih tajnika njihovih lokalnih organizacija zatražio da zaustave praksu obilježavanja HDZ-ovih obljetnica u vrijeme izborne kampanje.

Akademski kipar Kujundžić, koji se Jandrokoviću obraća kao "običan član i utemeljitelj HDZ-a", traži zaustavljanje obilježavanja stranačkih obljetnica "poglavito, ako su one agitprop i apologetika, prigoda za pogodovanje kandidatima jedne grupe" jer je to "licemjerno i nedopustivo u demokratskoj praksi i društvu".

Iskoristimo naše obljetnice kako bismo omogućili prikupljanje potpisa za sve kandidate, bez iznimke i pogodovanja. Ljudi s terena zbog spomenute prakse svakodnevno prigovaraju, tvrdi Kujundžić.

Jandrokoviću je ujedno poručio da ne zaboravi da je ponašanje vodećih HDZ-ovaca izloženo ne samo članstvu već i sudu javnosti, što može imati za negativne posljedice na njihov ionako narušeni ugled.

- Učinimo sve da ovaj izborni proces bude festival, a ne karneval demokracije. Preispitajmo savjest, budimo dostojanstveni, poručio je Kujundžić glavnom tajniku HDZ-a.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!