Plenković komentirao situaciju u brodogradilištima

25.03.2019.

18:59

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Rijeci je obišao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. Posjetio je i Klinički bolnički centar (KBC) Rijeka.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Rijeci je obišao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. Posjetio je i Klinički bolnički centar (KBC) Rijeka.

- Čelnici sindikata u Uljaniku dolaze kod predsjednice
- Radnici Uljanika peti dan u štrajku

Naveo je da je Vlada 2018. donijela važne odluke - višegodišnje financiranje od 400 mil. kuna i te odluku za novu fazu izgradnje KBC-a Rijeka od 350 milijuna kuna.

- Riječ je o projektu od 750 milijuna kuna koja će ovu bolnicu zamijeniti novom, modernom zgradom s najmodernijom i dostupnom zdravstvenom uslugom. Kada se izabere izvođač, prionut ćemo poslu i za 3 godine imat ćemo novu bolnicu, rekao je.

Napomenuo je da je terminal na Brajdici vrijedan 30-ak mil. eura, a da ukupna ulaganja od 200 milijuna eura Rijeci za oko 3 godine donose nove kapacitete i bržu, integriranu povezanost te rješenje cestovnog problema. Cesta D403 omogućit će izlazak iz prostora terminala na autocestu na brži i jednostavniji način. - Zadovoljni smo ulaganjima, naglasio je.

Premijer o situaciji u brodogradilištima

Novinare je zanimalo što premijer misli o situaciji u brodogradilištima Uljaniku i 3. maju.

- Ne brine ta tema samo stanovnike Rijeke i Pule za čiji su identitet oni izuzetno bitni, mi razumijemo sve moguće aspekte, od političkih, ekonomskih financijskih, socijalnih, identitetskih i zato gledamo na koji način prići rješavanju problema koji je sve samo ne jednostavan, kazao je.

Plenković je podsjetio i da su u posljednjih 27, 28 godina u brodogradnju različite hrvatske vlade i hrvatski porezni obveznici investirali, što subvencijama, što jamstvima, 35 milijardi kuna, a pozamašan dio toga išao je za Uljanik i 3. maj.

Po njegovim riječima, vlada je do početka ožujka platila državnih jamstava u iznosu 3,1 milijardu kuna, što smatra "enormnim novcima".

- Na žalost, tu je došlo do niza poslovnih propusta i pogrešnih odluka koji su nas doveli u ovu situaciju. Temi pokušavamo pristupiti racionalno, da štititimo ključni aspekt naše politike, a to je fiskalna konsolidacija koja je rezultirala podizanjem Hrvatske na investicijski kreditni rejting nakon više od 6,5 godina, dodao je.

Kaže da sve buduće odluke moraju voditi računa o svim aspektima, pa se još razmatra je li restrukturiranje održivo, a ako nije naći će se druga rješenja.

Za poruku potpredsjednika vlade Predraga Štromara radnicima brodogradilišta da traže novi posao, Plenković je rekao kako misli da je u tom intervjuu Štromar možda bio pod dojmom s radnog sastanka parlamentarne većine, a konačna odluka nije donesena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!