11:59 / 05.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Plenković komentirao Vučićeve izjave i moguću kandidaturu Karamarka

-

-

Foto: - / -

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je aktualne događaje, i to u Kninu, gdje se slavi Dan pobjede.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je jedna od ključnih zadaća Vlade briga i trajna skrb za hrvatske branitelje te poboljšanje njihova položaja u društvu. Istaknuo je da bez njih ne bi bilo slobode i demokracije koju imamo danas. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi rekao je da su državni dužnosnici u govorima zajednički poslali poruku da slobode, demokracije i države koju danas imamo ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja.

- Stoga je briga, trajna skrb za njih te poboljšanje njihova položaja jedna od ključnih zadaća, zaključio je.

Najavio je da će predsjedanje Europskom unijom biti posvećeno hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i njihovoj žrtvi za slobodu domovine.

Upitan o komentarima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je jučer izjavio da se Oluja ne bi dogodila da je bilo solidarnosti, premijer je kazao da moderna Hrvatska želi urediti svoje odnose sa susjednim zemljama.

- Današnja moderna Hrvatska, koja cijeni prošlost, ali isto tako gleda i budućnost, ima i političke volje i snage za uključivanje svih hrvatskih manjina i poštovanje svih njihovih prava sukladno našim zakonima i međunarodnim dokumentima. Moderna Hrvatska, svjesna svoje snage i svog međunarodnog položaja, želi urediti svoje odnose sa susjednim državama i očekuje da se prava hrvatskih manjina poštuju na jednak način kao što ih mi štitimo ovdje u Hrvatskoj, izjavio je.

Karamarko razmišlja o kandidaturi

Tomislav Karamarko izjavio je tijekom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednika svoje stranke. 

Plenković: Svatko se može kandidirati

Premijer Andrej Plenković komentirao je mogućnost da se Tomislav Karamarko kandidira za čelnika HDZ-a.

Plenković je istaknuo da je o tome čuo jedino u medijima te poručio da je Hrvatska demokratska, slobodna zemlja u kojoj se svatko pozicionira na svoj način.

- Svatko može u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u, izraziti svoje ambicije, izjavio je.Božinović: HDZ je demokratska stranka

Komentirajući moguću kandidaturu Karamarka, potpredsjednik Vlade Davor Božinović kaže sljedeće: - Što se tiče kandidata, odnosno želja, HDZ je demokratska stranka, svi znamo tko je tko i koliki su čiji potencijali unutar HDZ-a. Kandidaturu Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a kratko je komentirao i bivši međunarodni tajnik HDZ-a i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je zaključio da svatko ima pravo govoriti o sebi.

Kovač: Ne vodim evidenciju tko i što želi biti u HDZ-u

Upitan ima li previše kandidata desnog krila HDZ-a, odgovorio je da se ne bavi evidencijom kandidata jer to nije njegov posao.

- Pratim situaciju, ali ne vodim evidenciju tko i što želi biti u HDZ-u. To je demokratska stranka, zato smo se borili i svatko ima pravo svoju ambiciju istaknuti. To je prirodno, kazao je.

Upitan je li mu Tomislav Karamarko sad glavna konkurencija, Kovač je rekao da u tome ne vidi nikakvu posebnu konkurenciju jer cijeni svakoga tko želi pomoći HDZ-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!