13:32 / 27.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Plenković: Kontekst govora mržnje je suradnja između HDZ-a i SDSS-a

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako policija u Zadru prilikom privođenja dvojice građana zbog komentara na internetu nije postupala po bilo kakvom političkom nalogu, a kontekst govora mržnje iz spornih izjava na kraju se svodi na suradnju između HDZ-a i SDSS-a.

Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade podsjetio kako je policija u Zadru na obavijesni razgovor pozvala neke ljude koji su izražavali svoje stavove, po mnogim mišljenjima i prijetnje, prigodom premijerova boravka u Zadarskoj županiji.

Poručio je kako postupanje policije nema nikakve veze s bilo kakvim nalogom s bilo kakve političke razine, što je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Jasno je, čak i nakon mog kulturnog poziva na kavu ljudima o kojima se radi, iz njihovih izjava u medijima, a to moram reći jer to je jedan od razloga i konteksta govora mržnje - sve se na kraju svodi na suradnju između HDZ-a i SDSS-a, ustvrdio je Plenković.

Poručio je kako moramo osvijestiti da "većina tog internetskog govora mržnje nije spontano, simpatično, slobodarsko izražavanje mišljenja o tome kakav je tko i je li netko s nekim zadovoljan, nego je sve temeljeno na konstantnoj mržnji koja se bazira na floskulama koje i u Saboru slušamo o hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, suradnji Plenković-Pupovac".

- Sve to je pravi, istinski, jedini izvor zašto to slušamo i zašto ljudi u toj dobi i na temelju informacija kojima su stalno izloženi donose takve zaključke, rekao je Plenković.

Istaknuo je kao mu je to dobro poznato, ali je važno da oni koji to ocjenjuju, promatraju i komentiraju uđu u srž zašto se to događa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!