13:00 / 09.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Plenković kritike predsjednice "nije pretjerano doživio"

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da su kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pripreme za kampanju za drugi mandat na Pantovčaku.
Premijer Andrej Plenković izjavio je da shvaća osjetljivost pojedinih dijelova društva prema tzv. Istanbulskoj konvenciji koja je za njega prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Za mene je ta konvencija prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i zaštitu od nasilja u obitelji. I isključivo s tog aspekta krećemo u proces završnih priprema da konvencija dođe na Vladu i potom ide u Sabor gdje ja mislim da će biti prihvaćena, da ćemo sve dvojbe koje postoje razjasniti, rekao je Plenković nakon konferencije Bolji propisi kao dio reformske agende.

Premijer naglašava da je on taj koji određuje ritam pojedinih inicijativa, pa tako i upućivanja Konvencije u Sabor na ratifikaciju. Dakle, ovo nema veze ni s koalicijskim partnerima, ni s inicijativama oporbe, niti s prosvjedima nevladinih udruga, interpelacijama i bilo čime ostalim. Ovisi, vrlo jednostavno, o realnoj procjeni odluke, rekao je te podsjetio da je još u studenom 2016., na Međunarodni dan zaštite od nasilja nad ženama, izjavio da će Vlada ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Upitan za kritike koje je u komentaru na izvješće EK-a o provedbi njezinih prošlogodišnjih preporuka iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer odgovara da ih nije pretjerano doživio te je siguran da su njezine ocjene dio priprema za kampanju za drugi mandat na Pantovčaku.

Pa ne znam, nisam doživio baš nešto pretjerano te kritike, moram priznati. Predsjednica ima svoje stavove o pojedinim društvenim i političkim pitanjima, ona ih izražava na način na koji ih izražava. Siguran sam da se na taj način sprema za kampanju, ustvrdio je premijer.

"Nužno je provesti reforme, nije problem ako mene netko "nije doživio""

Naglašava pritom da se Vlada svaki dan suočava sa svim bitnim temama. Ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da nešto shvatimo što je u državi problem. To radimo svaki dan. Problema ima mnogo, mnoge nismo planirali, mnoge smo naslijedili, ali se držimo. I tako ćemo i nastaviti. I rješavat ćemo sve što možemo, u najboljem interesu hrvatskih građana, poručio je.

Premijer je u kontekstu kritika u izvješću EK kazao i da troškovi za branitelje ne predstavljaju veće opterećenje za državni proračun.

Najavio je i da je za 15 sati u Banskim dvorima sazvao sastanak članova Vlade u pogledu izvješća EK-a na kojem će se detaljno proanalizirati sve što je EK poručila u pogledu provedbe Nacionalnog programa reformi (NPR) od prošle godine i priprema za idući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!