14:33 / 03.11.2020.

Autor: HRT

Plenković: Logično je da je glavna tema COVID-19

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon aktualnog prijepodneva, u obraćanju novinarima, kako je logično da je glavna tema bila situacija s epidemijom bolesti COVID-19.
Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon aktualnog prijepodneva, u obraćanju novinarima, kako je logično da je glavna tema bila situacija s epidemijom bolesti COVID-19 i aktivnosti koje Vlada poduzima u zaštiti zdravlja, gospodarstva, financijske stabilnosti i načina života koliko je to moguće. 

➡️ Plenković: Lockdown i policijski sat nisu opcija
➡️ Beroš: Ako sustav krahira, podnijet ću ostavku
➡️ Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava

- Mislim da je to bilo i javnosti važno čuti, a sve ostalo, mislim da je bilo "prilično prijateljski", kazao je, među ostalim, premijer Plenković.

- SDP od veljače pa do danas ima svoje teze. Prva je bila da se pravno "udari" na ustavnost i zakonitost onoga što Vlada i Stožer rade, a to traje i danas. Druga operacija je bila osporiti sposobnost Vlade da osigura svu zaštitnu opremu u zdravstvenom sustavu. Treća akcija je bila najavljivanje ekonomskog kolapsa, gubitak radnih mjesta i rušenje proračuna zato što vladajući nemaju strategiju, rekao je i dodao kako su uložili 8,1 milijardu kuna za očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru, omogućili  financiranje tvrtkama da premoste tešku ekonomsku situaciju, omogućili su, kako kaže, da svi u državnom i javnom sektoru prime plaće, da se dobiju mirovine.

Plenković je istaknuo kako se na međunarodnom financijskom tržištu postigla najbolja cijena novca i kao je Hrvatska zadržala financijski kreditni rejting, te je Hrvatska ušla u europski tečajni mehanizam 2.

- Donijeli smo Hrvatskoj financijsku polugu za idućih 10 godina u iznosu od 24,2 milijarde eura, a za obnovu Zagreba smo osigurali 683 milijuna iz EU fonda solidarnosti, istaknuo je premijer.

Mjere daju učinke

Brojevi nam daju naznake da imamo rast od samo 1% i da mjere daju neke učinke, kazao je i dodao da broj umrlih i hospitaliziranih ne znači da je zdravstveni sustav ugrožen.

- Oporba nam želi nametnuti temu policijskog sata i restriktivnog "lockdowna" da nam kasnije kažu da kršimo ljudska prava. Nećemo upasti u zamku, rekao je Plenković.

Rekao je kako smatra da ova Vlada upravlja krizom uvjerena da radi dobro i korisno i za zdravlje državljana, ali i za ekonomsku i financijsku stabilnost, a kako kaže, to rezultati i pokazuju.

- Mi smo još na proljeće govorili o tome kako pandemije ovoga tipa idu u ciklusima. U prvom smo poluvremenu pobijedili Coronu, između sredine svibnja i početka lipnja u Hrvatskoj je bilo 12 oboljelih, što nam je omogućilo da ljudi dođu na godišnji odmor u Hrvatsku dođu. Onda smo jakim mjerama ostvarili bolji turistički prihod nego što bi bio da ih nije bilo, pa smo za stabilnost političkog sustava odabrali trenutak za parlamentarne izbore, istaknuo je i dodao kako su odabiri Vlade bili ispravni i pravovremeni.

Naglasio je kako je KB Dubrava izabrana za covid bolnicu, upravo stoga što je ona najmodernija bolnica koju trenutno u Zagrebu imamo.

Plenković se osvrnuo na jučerašnji teroristički čin u Austriji i kazao kako je on prijetnja i opasnost.

- Trebamo ići mjerama kako bismo terorizam suzbili u partnerstvu sa svima koji u tom procesu mogu pomoći, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!