23:34 / 11.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Matica hrvatska je uvijek imala važnu ulogu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Matica izdavačkim aktivnostima obogaćuje hrvatsku kulturu i književnost, hrvatske čitatelje osvješćuje o umjetničkim postignućima hrvatskog jezika, a brine se i o očuvanju hrvatske povijesti kroz temeljito i cjelovito pisanje, rekao je Plenković.
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao je da je Matica hrvatska u svim bitnim trenucima naše povijesti - od buđenja nacionalne svijesti i narodnog preporoda do ostvarenja samostalne hrvatske države -  imala važnu ulogu.

U vremenu brzih promjena i globaliziranog svijeta, naglasio je, čuvanje našeg nacionalnog identiteta jedno je od ključnih suvremenih izazova za hrvatski narod, u domovini i iseljeništvu.

- Nacionalni identitet je istodobno sveukupnost naših individualnih posebnosti, kao i onaj zajednički nazivnik zahvaljujući kojemu, kao nacija, gajimo osjećaj zajedničke pripadnosti i dijelimo istu povijesnu sudbinu, rekao je Plenković na obilježavanju 178. obljetnice Matice hrvatske u Zagrebu.

Uloga Matice hrvatske osluškuje bilo hrvatskog naroda, njezina uloga danas je još važnija

Kao što je uspostavom suverene Hrvatske pod vodstvom dr. Franje Tuđmana hrvatskom narodu i hrabrošću hrvatskih branitelja, vraćena sloboda i samopoštovanje, a Europa i svijet obogaćeni novim članom međunarodne zajednice, tako čuvanjem svog hrvatskog identiteta, smatra Plenković, sebe poštujemo, a druge obogaćujemo vlastitim doprinosima, stvaralaštvom, pogledima, kulturom i  postignućima.

Ocijenio je kako je danas zbog toga uloga Matice hrvatske, kao stožerne kulturne ustanove, možda još važnija nego u prethodnim povijesnim razdobljima.

Izdavačkim aktivnostima Matica hrvatska pridonosi jačanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Istaknuo je kako je danas više nego ikada, u dobu Interneta i sve većem utjecaju globalnih jezika, važno jačati hrvatski jezik, kulturu i identitet. To je osobito važno, smatra Plenković, raditi kroz obrazovanje i kulturu, jer jedino na taj način, tvrdi, očuvat ćemo posebnosti našeg naroda u vremenima globalizacije.

Pritom je važno, ocijenio je, te posebnosti uspješno prenositi na djecu i mlade kako bismo ih oboružali da se, kao samosvjesni pojedinci, otvoreni prema drugima i ponosni na svoje nasljeđe, još bolje nose s izazovima sve umreženijeg svijeta i da mu tako mogu dati svoj doprinos i osobni pečat.

U tom segmentu, naglasio je, Matica hrvatska ima jednu od ključnih uloga, onu predvodničku.

- Matica izdavačkim aktivnostima obogaćuje hrvatsku kulturu i književnost, hrvatske čitatelje osvješćuje o umjetničkim postignućima hrvatskog jezika, a brine se i o očuvanju hrvatske povijesti kroz temeljito i cjelovito pisanje, rekao je Plenković.

Po Plenkovićevu mišljenju, taj važan doprinos se vidi kroz biblioteku "Stoljeća hrvatske književnosti" te objavom četiri od sedam svezaka izdavačkog projekta Povijesti Hrvata. Posebno je pohvalio urednike i autore lista "Vijenac" te časopisa "Kolo" i "Hrvatska revije" jer promišljaju suvremenu hrvatsku političku misao i idejno potiču opći razvoj hrvatskog jezika i kulture kao živog organizma.

Ocijenio je kako su knjige, časopisi, kulturna događanja i znanstveni skupovi koje Matica organizira intelektualna i znanstvena podloga zajedničkom cilju jačanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Podsjetio je i kako je Vlada u protekle tri godine svesrdno podupirala rad Matice hrvatske s gotovo 19 milijuna kuna te je najavio daljnju potporu Vlade programskom djelovanju i aktivnostima Matice hrvatske koja je nezamjenjiv društveni čimbenik, koji jača vezivno tkivo i gradi koheziju hrvatskoga društva, u domovini i iseljeništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!