16:50 / 23.10.2020.

Autor: I.B./HRT/HIna

Plenković : Milanović je iznio neistine i laži

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon samo sat i pol sazvao je konferenciju za medije kako bi odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću.
- Razlog zbog kojeg smo sazvali ovu konferenciju za medije je, naravno, reakcija na press konferenciju koju je održao Milanović prije sat i pol. S obzirom na sve brojne laži i neistine koje je izgovorio, naravno da je logično i normalno da odgovorim. Želim stoga upoznati hrvatsku javnost s nekoliko činjenica i nekoliko ocjena, rekao je premijer Andrej Plenković na početku. ➡️Milanović odgovara Plenkoviću- Kod njega se ponovo vidi teški kompleks poraza na parlamentarnim izborima 2016. godine, njegov ton prema meni osobno je bio podcjenjivački, a iznio je niz laži o meni, činjenicama koje su vezane za moju karijeru, pa i o našim osobnim odnosima. Ispada po ovome da smo mi najbolji prijatelji. On je pobrojao gotovo sve susrete koje smo imali u životu, to je kratko izlaganje. Nije to bliskost, nismo stari prijatelji, bilo smo kolege u ministarstvu koji su možda popili nekoliko kava. Točno je da sam ga jednom posjetio u Bruxellesu, rekao je Plenković.

- On je tada bio prvi tajnik, tu je ostvario maksimum svoje diplomatske karijere izvan Hrvatske. Pred promjenu vlasti 2000. učlanio se u SDP, do tada nije bio neki veliki, hrabri, jako vidljivi i zagriženi SDP-ovac. Dakle, sve 90-e ja nisam primijetio da je on SDP-ovac, to je vrlo bitno, istaknuo je Plenković.

- Onda je iznio neku tezu da je 50-100 ljudi reklo da smo se rugali predsjedniku Tuđmanu. Ja sam čak nazvao jednog kolegu da to provjerim, koji je rekao da se ne sjeća toga, a riječ je o osobi koja je bila na tim sastancima. Naravno, nije rekao ni kada ni gdje, ni tko će to potvrditi, kazao je premijer.

- Što se tiče vojnog roka, važno je reći da je tu riječ o anemiji. Članci u medijima o tome sigurno nisu bili slučajni, pretpostavljam da je on to iznio u medije. Tu anemiju ima puno članova moje obitelji. Moj sin, nekoliko rođaka, i svi su oni iz istog razloga oslobođeni vojnog roka. Bez ikakve aluzije na to da bi ta činjenica da sam ja to po valjda zaslugama svoje majke "vojne lekarke" dobio kao nekakvu odluku tadašnjih povjerenstava. To je lažna teza koju sada ovdje vrlo čvrsto opovrgavam, naglasio je Plenković.

- Opet forsira priču da svi sve znaju, on sve zna, on je očito u nekim krugovima gdje se u klubovima, restoranima, kavanama priča tko je što činio, kakav je, u biti opisuje svoj način rada. Cijela njegova presica danas je potvrdila ono što sam rekao jučer. Te ljude na sastanku 2016. sigurno nisam slao ja, sigurno nisu bili neki moji savjetnici, sigurno nisu išli s ciljem da izgovore oni ono što je on izgovorio, istaknuo je.

Što se tiče njegovih komentara pravosudnih tijela, Plenković kaže kako Milanović policiji i Uskoku tumači kako bi oni trebali raditi.

- Da to radi netko iz HDZ-a, optužili bi ga za ometanje institucija, poručio je premijer.

Plenković je također ustvrdio kako on nije rekao da je Milanović glavni uzročnik radikalizma, ali drži da je dao fini obol govoru mržnje.

Indikativnim smatra da teze o vojnoj lekarki i mrzitelju Tuđmana dolaze od njega i njegovih trbuhozboraca.

- Ja to gledam u krajnje desnom prostoru, cijeli taj narativ je on potvrdio. To je to blato, kora od banane, lipovi koje baca pod moje noge, rekao je Plenković.

- Ali da je dao jedan fini obol govoru mržnje jest. Gledam godinama, ne bih to nikad kazao da nije prijeđena crta. Mi smo prošli tu crtu, imali smo slučaj da je došao mladi čovjek namjerno pucati i počiniti kazneno djelo ubojstva u pokušaju. On to nije napravio u Kutini, Sisku, daleko od Trga svetog Marka, to su bili meci upućeni policajcu, zaključio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!