Plenković: Milanović je svojim djelovanjem odmagao Hrvatima u BiH

29.09.2022.

21:36

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da je Hrvatska pala na ispitu zaštite Hrvata u BiH, kazavši kako je vlada stvarala saveznike oko tog pitanja dok je on svojim uvredama odmagao tom procesu.

Milanović je u četvrtak rekao da je Hrvatska pala na ispitu pomoći i skrbi za Hrvate u BiH te da je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt odustao od najavljenih izmjena zakona i ustava jer se prepao "svjetine", a ne zbog njegovih navodnih uvreda.

Plenković
je rekao kako Milanović negira da je vrijeđao Schmidta jer se valjda ne sjeća svojih medijskih nastupa, iako ga je nazivao svinjarom, što nije nimalo pridonijelo promišljanju visokog predstavnika o situaciji u BiH.

Tvrdnju da je Milanović svojim pritiskom djelovao na Nijemca premijer je nazvao floskulom.

Plenković se složio da su prosvjedi protiv Schmidta krajem srpnja i početkom kolovoza u Sarajevu bili orkestrirani i da im je cilj bilo sprječavanje donošenja sveobuhvatnog paketa reformi.

- No, iz ovog što vidim, čitam i čujem, Schmidt je i dalje neovisan u svojim procjenama i donosit će svoje odluke kako i kada on smatra da treba to učiniti, dodao je Plenković.

Premijer je rekao da Milanović "ne bi o tome tako neinformirano danas govorio da zna kad su počeli razgovori s visokim predstavnikom, a ne zna".

Sam Schmidt je u razgovoru za Frankfurt Allgemeine Zeitung u četvrtak natuknuo da će insistirati na izbornim reformama nakon izbora koji se održavaju ovu nedjelju.

Premijer je ponovno govorio kako je Milanović u crvenim šuškavcima sudjelovao u kampanji nominalno hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, izabranog na prošlim izborima većinom bošnjačkim glasovima.

- Još bih bio nekako tolerantan da je to bilo u razdoblju njegovog prvog mandata 2006., ali on je odlazio 2010. godine, kazao je o Milanoviću, dodavši da se ne sjeća nijedne njegove inicijative u korist Hrvata u BiH dok je bio premijer, te da o tome nije uopće govorio prvih 8 mjeseci svog predsjedničkog mandata.

Plenković je rekao kako njegova vlada i HDZ snažno podržavaju Hrvate u BiH, što pokazuje udvostručenje sredstava koja idu kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, ali i kroz podršku Zagreba europskom putu BiH.

Naglasio je i kako je vlada angažirana u aktiviranju međunarodne zajednice po pitanju ravnopravnosti Hrvata.

Naša politika je da stvaramo prijatelje i partnere, to smo radili i u cilju povratka povjerenja između Hrvata i Bošnjaka, dok je Milanović vrijeđao bošnjačke predstavnike.

Kreiramo prijatelje i saveznike, a ne neprijatelje i one koji će blokirati sve naše konstruktivne napore, dodao je premijer i zaključio kako je Milanović odmogao Hrvatima u susjednoj državi.

Dodao je kako je važno ne antagonizirati sve aktere u procesu jer su Hrvatima u tome potrebne druge države.

Potrebne su nam druge zemlje jer ni mi sami, niti Hrvati u BiH ne mogu donijeti tu promjenu, takav je kontekst.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!