Plenković: Milanović je divljak, bojkotirat ćemo ga u svakom smislu

20.04.2022.

16:17

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je predsjednik Republike Zoran Milanović "primitivnim i divljačkim" napadom na HDZ, Vladu i njega osobno pokazao golemu nervozu jer je istjeran na čistac i mora odlučiti hoće li pomilovati ili ne Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Rekao je da, dok je njegove vlade, ni jedan ministar neće s Milanovićem ići na put niti organizirati zajedničke sastanke ili konferencije - "Bojkotirat ćemo ga u svakom smislu", poručio je Plenković. Između ostalog je rekao i da je Milanović proruski nastrojen te da ne zna je li njihov agent, ali da je Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca počinio zastrašujuću štetu u vanjskopolitičkom smislu. 

Osvrćući se na današnje aktualno prijepodne, Plenković je rekao da je očito oporba imala strategiju da praktički sva pitanja (19 od 20) uputi njemu, te da će javnost ocijeniti što su time dobili ili ne.


- Što se nas tiče, nastavljamo raditi za dobrobit građana u gospodarskom i socijalnom pogledu, rekao je Plenković.

"Milanović je proruski nastrojen"


Komentirajući inicijativu za pomilovanje Perkovića i Mustača, osvrnuo se na današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića - odnosno, kako ga je nazvao - karijesa s Pantovčaka. Rekao je da je Milanović u Zadarsku županiju došao na poziv HDZ-ovog župana Božidara Longina, a da je gostoprimstvo uzvratio brutalnim napadima na HDZ:


- Da je to stranka koja 30 godina zaudara na Udbu, da smo mi svi banda, da smo lopovi, da je moj otac udbaški doušnik, da sam ja nekakav udbaški gojenac... Onda je lagao da sam ja nešto govorio o generalima ili njih napadao, što naravno nema nikakve veze s vezom. On je pokazao golemu nervozu danas, primitivizam, u retoričkom smislu, naravno, divljaštvo. Nama je sve to skupa poznato, nažalost i hrvatskoj javnosti već zadnje dvije i pol godine, ali, eto, postoje trenuci kada ta nervoza izađe na čistac kada mora reći hoće li nekoga pomilovati ili ne, rekao je premijer.


Kritizirao je i Milanovićevo držanje u pogledu ruske invazije na Ukrajinu. Podsjetio je da je 24. veljače predlagao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, na što Milanović nije reagirao, pa ni u zadnjih 55 dana invazije Rusije na Ukrajinu. Ne znam ima li ijedna druga članica EU koja ima slična tijela, a da se ovim okolnostima nisu sastala, no, mi se više ne namjeravamo sastati s njim u tom formatu, fizički sigurno ne tako da ne gubimo naše vrijeme i ne dovodimo sebe u kontakt s nekim tko je u stanju na ovako primitivan i divljački način nastupati prema cijeloj stranci, Vladi i mnogima od nas osobno, rekao je Plenković.

Čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam je li njihov agent ili ne, ali šteta koju nam je pričinio u vanjsko-političkom smislu u protekla dva mjeseca je zastrašujuća

Plenković je rekao da Milanović očito ima puno razloga za nervozu te da je izveden na čistac.

- Neka se očituje. Mi ćemo raditi sve što treba za hrvatske građane i gospodarstvo, a on svoje probleme i način komunikacije neka rješava s nekim tko mu u tom pogledu može pomoći. Siguran sam da mu je bitan i nužan nečiji savjet i nečija pomoć jer je ovo zagađivanje javnog prostora na način koji je neciviliziran, nekulturan i nedostojan javne i političke komunikacije, dodao je.

Na pitanje tko bi predsjedniku mogao najviše pomoći, Plenković je odgovorio da bi puno eksperata tu imalo posla.

Odgovarajući na pitanja novinara, Milanovića je nazvao i patološkim lažljivcem. Odbacio je Milanovićeve tvrdnje da je za generale koji su potpisali pismo za Perkovića i Mustača rekao da su retardirani. Nije, kazao je, bilo ni trunke aluzije na takvo što, ni milimetar takvih konotacija - dapače, rekao sam da su to heroji Domovinskog rata, dodao je Plenković. Ponovno je negirao navode da HDZ ima veze s pismom generala.


- Čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam je li njihov agent ili ne, ali šteta koju nam je pričinio u vanjskopolitičkom smislu u protekla dva mjeseca je zastrašujuća. Mi smo se često morali crvenjeti, odgovarati nekako polupolitički, poludiplomatski drugima o tome kakve su sve njegove izjave, da ne govorim da to nisu bila samo kolutanja očima i čuđenje europskih državnika, nego ozbiljna zabrinutost za zdravlje, rekao je Plenković.

Niti jedan ministar više neće, dok je ove vlade, ići s njim na put, neće organizirati nikakve zajedničke sastanke, konferencije - bojkotirat ćemo ga u svakom smislu

"Bojkotirat ćemo ga u svakom smislu"

Osvrćući se na Milanovićeve komentare o istragama protiv ministara i rekonstrukciji Vlade, Plenković je rekao da je Milanović pokidao sve načine komunikacije te da će ga bojkotirati.

- Ni jedan ministar više neće, dok je ove vlade, ići s njim na put, neće organizirati nikakve zajedničke sastanke, konferencije - bojkotirat ćemo ga u svakom smislu, rekao je Plenković.

Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo... Ovo je prešlo sve granice i ovo je duboki offside, ustvrdio je Plenković

Na pitanje novinara ne obvezuje li ih Ustav na suradnju odgovorio je: "Sve možemo pismeno komunicirati".

O Hrvatima u BiH

Plenković je naglasio i veliki angažman na pomoći Hrvatima u BiH, koju su nastojali emancipirati na međunarodnoj razini i napravili veliki iskorak, ali, dodaje, nažalost bošnjačka strana nije željela napraviti taj završni korak i ostvariti dogovor.

Ako se ništa ne promijeni, ostat će BiH koja nije funkcionalna i u kojoj se Hrvati osjećaju neravnopravnima, a i tu je, napominje, politika "karijesa s Pantovčaka" bila štetočinska. Izjavom Bošnjacima "prvo sapun, onda parfem" zatvorio je sva vrata da se postigne konsenzus, i važno je da to Hrvati u BiH znaju jer su ovi manipulatori, njegovi jataci i sitni potrčci iz Mosta imali tezu da okrive nas zato što se to nije dogodilo. Mi smo učinili sve, a oni nisu učinili ništa, osim štete, poručio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!